Jag hann med sätta i gång en gluten- & laktosfri mördeg oxå under bullarnas första jäsning. Mördeg är fantastiskt roligt då man kan variera en hel del. Jag gjorde 3 satser på en och samma gång – när jag lix var på G 😉
Gluten- & laktosfri mördeg behöver följande ingredienser:
- 200 g majsmjöl
- 1 nypa salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 g mjölkfritt smör
Gör så här:
- Blanda mjöl, salt & vaniljsocker.
- Blanda i smöret (små fyrkanter om du använder mixer) och arbeta tills det liknar fina brödsmulor.
- Tillsätt så mycket kallt vatten att degen håller ihop.
- Nu smaksätter du mördegen om du vill – t.ex. blanda i ett smaksatt strössel, kakao, arom o.s.v.
- Låt stå kallt minst 20 min.
- Kavla/forma som du vill
- Grädda i ugnen på 175 grader i ca: 8 – 12 minuter.
Jag gjorde som sagt 3 satser på en gång – sen delade jag hela degen i 3 delar och la i varsinn bunke och blandade i:
- ena kakao & pepparmintessäns
- Päronströssel i den andra
- och i den tredje blandade jag i lakritsströssel
Jag lät mördegarna vila i kylen till jag var helt klar med bullarna