Idag bestämde jag mig för att prova baka kalljästa bullar – och här följer receptet:
Ingredienser (till ca: 40 bullar):
- 50 gram jäst för söta degar
- 250 gram (2 1/2 dl) vispgrädde
- 250 gram (2 1/2 dl) vatten
- ca: 800 gram (14 dl) vetemjöl
- 150 gram smör (förbjudet att använda margarin)
- 140 gram (1 dl) vit baksirap
- 52 gram (1 st) ägg
- 3 gram (1 tsk) vaniljsocker
- 3 – 6 gram (1-2 tsk) kardemumma
- 6,25 gram (1 tsk) salt
Fyllning:
- 1 burk dulche de leche/sötad kondenserad mjölk
- 400-500 gram rumstempererat smör
Detta går att att utesluta, men om man vill kan man tillsätta:
- 1-2 tsk vaniljsocker
- …2-3 msk kakao
Pensling:
- uppvispat ägg
Garnering:
- pärlsocker
Om du ska ha glasyr på bullarna behöver du inte garnera dem
Glasyr:
- 2 dl florsocker
- 4 – 4 1/2 msk vatten
Instruktioner:
- Smula ner jästen i en bunke och häll i vattnet och grädden och rör om tills jästen löst sig.
- Tillsätt alla andra ingredienser förutom saltet och kör smeten i maskin först väldigt sakta i ca: 5 minuter, sen ökar du till rätt snabb hastighet och låter degen knådas minst 20 – 30 minuter, tills degen håller glutenprovet (degen är elastisk och när du drar i den går den inte sönder utan blir så tunn att du kan läsa tidningen genom den)
- Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper och platta till degen något och låt den jäsa i kylen tills den är riktigt kall (ca: 60 min)
- Medan den degen vilar i kylen, kan du förbereda fyllningen:
- Skär smöret i små kuber och lägg i skål
- Häll ned den kondenserade mjölken och vispa (med elvisp) tills konsistensen har blivet smidig och len.
- Blanda i smaksättning, om du önskar det.
- Dela upp degen i lagom stora degbitar och kavla sen ut varje degbit och bred på fyllning och forma till de bullar du vill ha. Jag gjorde vanliga, vanliga för mig (rulla ihop och skär i lagoma bitar)Jag plattar till bullarna lite när jag lägger de i formarna:
- Lägg på plåt och täck över med bakduk och låt jäsa i rumstemperatur 1 – 4 timmar
- Vispa upp ägg och pensla bullarna, när de jäst färdigt. Garnera ev. med pärlsocker, mandel eller annat.
- Grädda i 225 graders varm ugn i ca: 5 – 10 minuter
- Låt bullarna svalna på galler, eller annat men INTE på plåten som är varm.
- Blanda ihop glasyr (om du vill ha det) genom att vispa ingredienserna med elvisp någon minut – tills smeten är trögflytande. Ringla glasyren över bullarna när de svalnat.