igår bakade jag lite bröd att ha till maten och det blev verkligen supergott. Och enkelt var det då degen inte ska knådas och bara jäsa en (1) gång.
Ingredienser:
- 5 dl vatten
- 1 dl mjölk
- 25 g jäst
- 3 tsk salt
- 1 msk honung
- Ca 14 dl vetemjöl
Instruktioner:
- Värm vatten och mjölk fingervarmt.
- Rör ut jästen med lite av mjölk-vattnet.
- Tillsätt resten av vattnet, salt och honung.
- Arbeta in mjölet tills degen släpper bunkens kanter.
- Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 1 timme.
- Häll upp degen på ett rikligt mjölat bakbord. Knåda inte!
- Strö ut ytterligare lite vetemjöl över degen.
- Platta ut degen till en ca 1 cm tjock rektangel.
- Skär upp brödet i 20 små rektanglar, använd tex pizzaskärare, se bild! Jag gjorde sen lite olika: Hälften av bröden gräddade jag nu, medan andra hälften penslade jag med lite äggvita, som fått i sig lite av gulan. Det blir lite olika resultat…
- Grädda mitt i ugnen i 250° i ca 13-15 min.
Bröden överst på bilden är penslade, medan de underst inte är penslade. Jag gillade inte riktigt utseendet på de penslade så då siktade jag lite mjöl över dem, se nedan.
Till nästa gång kommer jag inte pensla brödet med ägg, men jag kommer pensla bort överflödigt mjöl på bröden innan gräddningen.
Jag vet inte hur de håller sig i frysen – om de blir lika goda upptinande – det återstå att de. Annars kan man helt klart minska satsen till hälften eller kanske till och med till en fjärdedel – då det går så fort och är så enkelt så har man färska brödbitar – likt pizzabrödet man kan få på pizzerian. Jätte mums-mums gott så smarrigt till maten