Min första surdeg är nu på dag 3. Det är en surdeg gjord på vete och idag, på sin 3:e dag fick hon namnet Vera.
Vera ligger på 24:e plats över vanliga namn i Sverige.
I Sverige kommer dock ursprunget från latinets ”Veritas” som betyder sanning.
Här är receptet jag följer på Vera:
Dag 1 (lördagen den 16 juli, 2016)
- 2 dl ljummet vatten
- 2,5 dl vetemjöl
- 1 msk flytande honung
Vispa vatten, mjöl och honung för dag 1 till en slät massa i en glasburk. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.
Dag 3 (måndag den 18 juli, 2016)
- 1 dl ljummet vatten
- 1,5 dl vetemjöl
Tillsätt vatten och mjöl under dag 3, vispa massan slät igen. Täck med plastfolie och låt burken stå i rumstemperatur i 1 dygn.
Dag 4 (tisdagen den 19 juli, 2016) /i morgon/
- 1 dl ljummet vatten
- 1,5 dl vetemjöl
Tillsätt vatten och mjöl under dag 4, vispa massan slät. Täck med plastfolie och låt burken stå i rumstemperatur i 1 dygn.
Dag 5 (onsdagen den 20 juli, 2016)
Sätt på lock och förvara i kylen
Var 5: e dag (varje onsdag)
- 1 dl ljummet vatten
- 1,5 dl vetemjöl
Ta ut Vera ur kylen och – häll ut nästan allting ur burken, behåll bara bottenskrapet eller ca: 1-2 dl. Det räcker för att det ska kunna bli en ny aktiv surdeg. Mata Vera med vatten & mjöl och låt hon stå framme i rumstemperatur över natten, utan lock men med plastfolie. Glöm inte att tömma ur Vera, om du inte bakar av henne varje vecka – annars nöjer sig inte Vera men matningen och vill ha mer mat. Ju större surdeg desto mer mat
Före bakning:
Kvällen innan Vera ska användas i brödbakningen är det dags att mata den och lämna den framme i rumstemperatur över natten. Värme gör att bakterierna förökar sig, det börjar bubbla i surdegen. Det är ett tydligt tecken på liv.
Det är tydligen lättare att hålla igång en surdeg på råg – så jag får klura på det lite -och kanske ha två surdegar i gång: Vera & … Rålf, kanske?
