Tror det var början på 2000-talet som jag fick detta recept av min kusin Anneli – jag fick baka många – barnen och deras kompisar ville jämt ha.
Nu var det ett tag sen, och då jag liks var på gång med bakning, tänkte jag att jag en sats – det var länge sen…
Man gör först en smet, typ kladdkaka och sen en smet som topping.
Ingredienser, kladdmuffins:
- 100 gram smör
- 100 gram (2 st) ägg
- 225 gram (2,5 dl) strösocker
- 5 gram (ca: 1,5 tsk) vaniljsocker
- 1,25 gram (1 krm) salt
- 24 gram (4 msk) kakao
- 120 gram (2 dl) vetemjöl
- 2,5 gram (0,5 tsk) bakpulver
Ingredienser, kolasås = topping:
- 100 gram smör
- 54 gram (4 msk) strösocker
- 6 gram (2 tsk) vetemjöl
- 8 gram (4 tsk) kakao
- 100 gram (1 dl) vispgrädde
- 100 gram (1 dl) mjölk
Instruktioner, kladdmuffins:
- Sätt ugnen på 200 grader (sänk till 175 grader om du kör varmluft)
- Placera ut bull- eller muffinsformar i muffinsplåt
- Smält smör
- Vispa ägg och socker riktigt pösigt och vitt
- Blanda i alla andra ingredienser, utom smöret i ägg- och sockerröran. Blanda om lite och tillsätt det smälta smöret sist och rör om till en jämnsmet.
- Ös upp i formar, max 3/4 av formarna
- Grädda i ca: 10 minuter.
Instruktioner kolasås/topping
- Ta fram en kastrull och tillsätt alla ingredienser i kokkärlet och rör om.
- Sätt på värmen och rör hela tiden. Låt koka i 3 minuter. Kom-i-håg: rör om hela tiden.
- Klicka sås på varje muffins med de är varma
- Låt svalna svalt, t.ex. i kyl innan de serveras