På morgonsidan, vaknade jag upp och kände att jag måste prova baka med jordnötssmör i långpanna & så blev det OCH de blev så underbart, fantastiskt goda så att min man, (som har sin sista sockerfria dag idag) inte kunde låta bli att smaka en pytteliten pytte, pytte kant – och utropade – du får inte ge bort dessa – och spara även kanterna du skurit bort – jag ska äta dem i morrn – WOW! Vilken kaka!
Jag använde följande ingredienser:
- 150 gram smält smör
- 210 gram (3,5 dl) florsocker
- 45 gram (0,5 dl) strösocker
- 70 gram (0,5 dl) ljussirap
- 3 dl krossade mariekex
- 2 dl krossade cornflakes
- 1,5 burkar jordnötssmör á 300 gram burken
- 250 g choklad
- 0,5 burk jordnötssmör á 300 gram
Instruktioner:
- Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Blanda smält smör med florsocker, strösocker & ljus sirap
- Krossa kexen och cornflakes med en stavmixer eller i matberedare med kniven monterad.
- Blanda ner smulorna i socker & smörsmeten
- Blanda nu ner jordnötssmöret och blanda väl.
- Bred ut smeten på plåten med bakplåtspapper
- Smält chokladen tillsammans med 1-2 msk jordnötssmör över vattenbad och bred ut över kakan
- Värm resterande av jordnötssmöret i t.ex. mikrovågsugn i ca: 20 sekunder så att den blir lite lös.
- Ringla med en sked jordnötssmöret på chokladen lite här och där och ta en sticka (som man provar om t.ex. sockerkakan är färdig), tandpetare eller liknande och dra runt genom jordnötssmöret så ett härlig mönster bildas.
- Ställ plåten svalt, i kyl eller liknande i minst 2 timmar.
- Skär sedan upp i lagom stora rutor.