Jag ska vara ärlig… min prins till man ger mig dubbla budskap… han vill inte att jag ska baka, inte när han är hemma i alla fall. MEN han har under de senaste tre veckorna köpt FYRA (4) receptböcker till mig. FYRA bak-recept-böcker OCH han lämnar hemmet på tok för korta stunder!!!
Nu ska han iväg i morrn – så då får jag baka 🙂 jag funderade på piroger OCH då sa han: ”Du kan få baka piroger NU! Och då ska jag äta.”
Han sa det, så nu är jag på G med att baka piroger. Till själva degen använde jag följande ingredienser:
- 50 gram färsk jäst (blå fp)
- 150 gram (1,5 dl) mjölk, fingervarm
- 150 gram (1,5 dl) vatten, fingervarmt
- 7 gram (1 rågad tsk) salt
- 28 gram (2 msk) rapsolja
- 100 gram (visade sig bli nästan 3 st små) ägg
- 420 – 540 gram (7-9 dl) vanligt vetemjöl
- 420 – 540 gram (7-9 dl) vetemjöl special
Och, om du önskar: ägg att pensla pirogerna med
Plus fyllning så klart 😉
Mina fyllningar:
på samtliga:
- pizzasås
-
riven ost
-
pizzakrydda
- lök
- tomat
- paprika
- wokgrönsaker
- På några: även bacon
- På några andra: även strimlad kalkon
- På ytterligare några: även köttfärs
- På två stora: både köttfärs & strimlad kalkon
-
Gör klart den eller de fyllningar du vill ha. Jag gjorde degen först och tänkte att jag skulle hinna göra fyllningarna medan degen jäste – det var inte smart tänkt av mig 😦
-
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, ägg och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
-
Dela degen i 10–14 bitar. Kavla ut dem till rundlar, ca ½ cm tunna, på ett mjölat bakbord.
-
Lägg fyllningen, t ex riven ost & skinka eller köttfärs, grönsaker, kyckling i en hög mitt på rundeln. Strö ev. över oregano.
-
Vik ena sidan över fyllningen till en halvmåne.
-
Nyp ihop kanterna ordentligt och nagga med en gaffel.
-
Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
-
Pensla pirogerna med uppvispat ägg (kan uteslutas).
-
Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Håll koll så att de inte bränns på ytan.
Förslag på fyllning
ost, riven +
skinka, skuren i bitar
kyckling
köttfärssås
tacoköttfärs
grönsaker
tomatsås
oregano
Åh, så gott detta var! Wow, jag tror jag tar en till =)