Egna piroger – oj, så gott!

Jag ska vara ärlig… min prins till man ger mig dubbla budskap… han vill inte att jag ska baka, inte när han är hemma i alla fall. MEN han har under de senaste tre veckorna köpt FYRA (4) receptböcker till mig. FYRA bak-recept-böcker OCH han lämnar hemmet på tok för korta stunder!!!

Nu ska han iväg i morrn – så då får jag baka  🙂  jag funderade på piroger OCH då sa han: ”Du kan få baka piroger NU! Och då ska jag äta.”pirog2

Han sa det, så nu är jag på G med att baka piroger. Till själva degen använde jag följande ingredienser:

  • 50 gram färsk jäst (blå fp)
  • 150 gram (1,5 dl) mjölk, fingervarm
  • 150 gram (1,5 dl) vatten, fingervarmt
  • 7 gram (1 rågad tsk) salt
  • 28 gram (2 msk) rapsolja
  • 100 gram (visade sig bli nästan 3 st små) ägg
  • 420 – 540 gram (7-9 dl) vanligt vetemjöl
  • 420 – 540 gram (7-9 dl) vetemjöl special

Och, om du önskar: ägg att pensla pirogerna med

Plus fyllning så klart 😉

Mina fyllningar:

på samtliga:

  • pizzasås
  • riven ost

  • pizzakrydda

  • lök
  • tomat
  • paprika
  • wokgrönsaker
  • På några: även bacon
  • På några andra: även strimlad kalkon
  • På ytterligare några: även köttfärs
  • På två stora: både köttfärs & strimlad kalkon
  1. Gör klart den eller de fyllningar du vill ha. Jag gjorde degen först och tänkte att jag skulle hinna göra fyllningarna medan degen jäste – det var inte smart tänkt av mig  😦

  2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, ägg och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

  3. Dela degen i 10–14 bitar. Kavla ut dem till rundlar, ca ½ cm tunna, på ett mjölat bakbord.

  4. Lägg fyllningen, t ex riven ost & skinka eller köttfärs, grönsaker, kyckling i en hög mitt på rundeln. Strö ev. över oregano.

  5. Vik ena sidan över fyllningen till en halvmåne.

  6. Nyp ihop kanterna ordentligt och nagga med en gaffel.

  7. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

  8. Pensla pirogerna med uppvispat ägg (kan uteslutas).

  9. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Håll koll så att de inte bränns på ytan.

    pirog1Förslag på fyllning
    ost, riven +
    skinka, skuren i bitar
    kyckling
    köttfärssås
    tacoköttfärs
    grönsaker
    tomatsås
    oregano

Åh, så gott detta var! Wow, jag tror jag tar en till =)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.