Vart liksom lite sugen på grillad parisare med bröd – och jag hade sett ett recept på hamburgerbröd – jag ville prova, så varför inte slänga ihop det, typ 😉 Enligt mina beräkningar ska ingredienserna jag slänger ihop räcka till 20 bröd.
Hmm.. två (2) jäsningar på ca: 1-2 timmar/gång… det blir att grilla parisare i morrn.
Ingredienser:
- 500 gram (5 dl) vatten
- 100 gram (1dl) mjölk
- 25 gram (0,5 pkt) jäst
- 5 gram (4 msk) strösocker
- 25 gram (4 tsk) salt
- 52 gram (1 st) ägg
- 40 g smör (ca 2 msk)
- 1 050 gram vetemjöl special (ca 17 dl)
Instruktioner:
- Smält smöret, vänd ner vatten, mjölk och värm till 37 grader.
- Smula ner jästen i vätskan och rör tills den löst sig.
- Vispa ägget i hushållsassistent.
- Blanda nästan all mjöl & sockret i en annan bunke.
- Tillsätt jästvätskan med det vispade ägget i hushållsmaskinen.
- Sikta ner mjölet som blandats med sockret.
- Knåda i maskin ca: 10 minuter.
- Tillsätt saltet och knåda ytterligare ca: 5 minuter
- Täck bunken med plastfolie och jäs till dubbel storlek (ca 1-2 timmar).
- Ta ut degen och forma – rundriv 80 grams degbitar till bullar, lägg på en plåt och platta till lätt med handen.
- Täck med en kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek (ca 1-2 h).
- Pensla, om du vill med uppvispat ägg och lite socker. Jag penslade hälften:
Dessa penslades INTE och de fick en härlig lite ”skorpig” yta. Dessa penslade jag och de fick en fin gyllene färg och en mjuk yta - Grädda på 200 grader, varmluft (225 grader utan varmluft) i cirka 13-15 minuter eller tills de är gyllenbruna.
- Låt bröden svalna något och lägg sedan parisare/hamburger-bröden i en plastpåse så blir de riktigt mjuka.
Bröden går bra att frysa.