Saftig violkaka

Saftiga och mjuka rutor med underbart goda violkarameller.

violkarameller   violruta2

Själv älskar jag violsmaken – så jag har gått och klurat lite på vad jag kan baka med violkarameller som inte är macarons. Mjuk kaka ville jag ha och violsmaken, så jag gör ett experiment som här följer:

Ingredienser:

  • ca: 300 gram violkarameller
  • 200 gram (4 st)  ägg
  • 270 gram (3 dl) strösocker
  • 15 gram (1 msk) bakpulver
  • 9 gram (2 tsk) vaniljsocker
  • 100 g smält smör
  • 100 gram (1 dl) mjölk
  • 100 gram (1 dl) vatten
  • violessens efter smak (Jag tog ca: 15 gram = 1 msk)
  • 330 gram (5,5 dl) vetemjöl

Garnering:

  • florsocker (hade önskat lila florsocker, eller ströströssel i lila, men hade inget sånt hemma – så florsocker att sikta över fick duga)

 

Instruktioner:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka violkaramellerna till ett smul, i matberedare med kniven eller med stavmixer.
  3. Vispa ägg och socker riktigt, riktigt pösigt i en köksassistent eller liknande.
  4. Rör ihop  bakpulver, vaniljsocker, vetemjöl & violkaramellsmulet i en egen bunke
  5. Vänd ner detta försiktigt i äggsmeten
  6. Vänd sen ner smör, mjölk, vatten och violessens
  7. Blanda ihop allt snabbt och försiktigt till en slät smet.
  8. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 30 x 36 cm.violrutor1
  9. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min.
  10. Låt kakan svalna i formen.
  11. Pudra över florsocker och skär kakan i rutor.violruta2violruta1
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.