Saftiga och mjuka rutor med underbart goda violkarameller.
Själv älskar jag violsmaken – så jag har gått och klurat lite på vad jag kan baka med violkarameller som inte är macarons. Mjuk kaka ville jag ha och violsmaken, så jag gör ett experiment som här följer:
Ingredienser:
- ca: 300 gram violkarameller
- 200 gram (4 st) ägg
- 270 gram (3 dl) strösocker
- 15 gram (1 msk) bakpulver
- 9 gram (2 tsk) vaniljsocker
- 100 g smält smör
- 100 gram (1 dl) mjölk
- 100 gram (1 dl) vatten
- violessens efter smak (Jag tog ca: 15 gram = 1 msk)
- 330 gram (5,5 dl) vetemjöl
Garnering:
- florsocker (hade önskat lila florsocker, eller ströströssel i lila, men hade inget sånt hemma – så florsocker att sikta över fick duga)
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Hacka violkaramellerna till ett smul, i matberedare med kniven eller med stavmixer.
- Vispa ägg och socker riktigt, riktigt pösigt i en köksassistent eller liknande.
- Rör ihop bakpulver, vaniljsocker, vetemjöl & violkaramellsmulet i en egen bunke
- Vänd ner detta försiktigt i äggsmeten
- Vänd sen ner smör, mjölk, vatten och violessens
- Blanda ihop allt snabbt och försiktigt till en slät smet.
- Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 30 x 36 cm.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min.
- Låt kakan svalna i formen.
- Pudra över florsocker och skär kakan i rutor.