Gullans kaka

Gullans kaka är en kaka som alla (som smakat) tycker är jättegod – enligt skvallret på nätet 😉 Så då måste jag ju baka en…  Den påminner om drömtårta och jag hittade receptet på Matplatsen

gullans1

Ingredienser, kaka:

  • 100 gram (2 st) ägg
  • 270 gram (3 dl) strösocker
  • 150 gram smör , smält
  • 150 gram (1,5 dl) mjölk
  • 240 gram (4 dl) vetemjöl
  • 24 gram (4 msk) kakao
  • 9 gram (1 msk) vaniljsocker
  • 15 gram (1 msk) bakpulver

 

Ingredienser, glasyr:

  • 112,5 gram smör, smält
  • 225 gram (3,75 dl) florsocker
  • 33.75 gram (2,25 msk) grädde
  • 4,5 gram (1,5 tsk) vaniljsocker

Ingredienser, dekoration(garnering:

  • 50 gram blockchoklad

 

Instruktioner:

  1. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader om du använder varmluft)
  2. Smält smör, och låt svalna
  3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
  4. Blanda de torra ingredienserna i egen bunke/skål.
  5. Tillsätt mjölblandningen försiktigt i äggsmeten.
  6. Blanda sist i smör och mjölk i smeten och rör om försiktigt, till en slät smet.
  7. Fördela smeten i en långpanna (30×40 cm) som du lagt bkplåtspapper på.
  8. Grädda i 225 grader  (alt. 200 grader i varmluft) i ca. 12-15 minuter. Pröva med sticka om den är klar. Var noga så du inte gräddar kakan för länge
  9. Låt kakan kallna medan du gör i ordning glasyren genom att smälta smöret.
  10.  Rör sen i resten av ingredienserna till glasyren och rör om till en slät smet.
  11. Bred den varma glasyren över den kalla kakan.
  12. Låt stelna medan du gör i ordning dekorationschokladen – smält chokladen över ångbad eller mycket försiktigt i ugnen
  13.  Ringlas den smälta chokladen över den kalla kakan – på glasyren.
  14. Låt dekorationen också kallna-stelna innan du skär upp kakan i lagom stora/små rutor

gullans2

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.