Gullans kaka är en kaka som alla (som smakat) tycker är jättegod – enligt skvallret på nätet 😉 Så då måste jag ju baka en… Den påminner om drömtårta och jag hittade receptet på Matplatsen
Ingredienser, kaka:
- 100 gram (2 st) ägg
- 270 gram (3 dl) strösocker
- 150 gram smör , smält
- 150 gram (1,5 dl) mjölk
- 240 gram (4 dl) vetemjöl
- 24 gram (4 msk) kakao
- 9 gram (1 msk) vaniljsocker
- 15 gram (1 msk) bakpulver
Ingredienser, glasyr:
- 112,5 gram smör, smält
- 225 gram (3,75 dl) florsocker
- 33.75 gram (2,25 msk) grädde
- 4,5 gram (1,5 tsk) vaniljsocker
Ingredienser, dekoration(garnering:
- 50 gram blockchoklad
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 225 grader (200 grader om du använder varmluft)
- Smält smör, och låt svalna
- Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
- Blanda de torra ingredienserna i egen bunke/skål.
- Tillsätt mjölblandningen försiktigt i äggsmeten.
- Blanda sist i smör och mjölk i smeten och rör om försiktigt, till en slät smet.
- Fördela smeten i en långpanna (30×40 cm) som du lagt bkplåtspapper på.
- Grädda i 225 grader (alt. 200 grader i varmluft) i ca. 12-15 minuter. Pröva med sticka om den är klar. Var noga så du inte gräddar kakan för länge
- Låt kakan kallna medan du gör i ordning glasyren genom att smälta smöret.
- Rör sen i resten av ingredienserna till glasyren och rör om till en slät smet.
- Bred den varma glasyren över den kalla kakan.
- Låt stelna medan du gör i ordning dekorationschokladen – smält chokladen över ångbad eller mycket försiktigt i ugnen
- Ringlas den smälta chokladen över den kalla kakan – på glasyren.
- Låt dekorationen också kallna-stelna innan du skär upp kakan i lagom stora/små rutor