Snart är det älgjakt – så jag passar på att rensa ut lite älgfärs som finns kvar. Idag rullar jag köttbullar – det bidde totalt 120 st små köttbullar á 15 gram 🙂
Nöjd blev både jag & gubben – så därför avslöjar jag här hur jag gjorde:
Ingredienser:
- 800 gram blandfärs (jag använde ca: 450 gram älgfärs & 350 gram fläskfärs)
- 1 st rödlök
- 1 dl ströbröd
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl standardmjölk
- 3 st äggulor
- 6 msk Japansk soja, Kikkoman (OBS! Använda japansk soja. inte kinesisk soja för då blir köttbullarna toksalta och det blir dessutom inte rätt smak).
- 2 msk kalvfond, konc.
- 1 st stor potatis, kokt och kall
- 1 tsk aromat
- 1 tsk svartpeppar direkt från kvarnen
-
smör att steka i
Instruktioner:
- Koka potatisen och låt den sen kallna.
- Hacka löken fint och stek den lätt på låg värme i stekpanna. Bred ut löken på en ren tallrik och låt svalna.
- Blanda 3/4 av grädden och 3/4 av mjölken med allt ströbröd i en skål och låt det svälla minst 30 minuter. Spara resten av mjölken & grädden till senare., då kan den ev. behövas 🙂
- Pressa potatisen eller mosa den väl med en gaffel eller med mixer
- Blanda samman alla ingredienser väl. Använder du maskin så tänk på att inte blanda för länge – bara precis tills smeten är lagom. Blandar man för länge blir köttbullarna kompakta och hårda (gäller alla färsrätter). Blir smeten för styv späder du med grädde & mjölk (hälften av vardera) de som tidigare ställdes åt sidan. Späd bara med lite i taget.
- Sätt en traktörpanna eller en vid kastrull med vatten på spisen och låt det sjuda.
- Rulla (med fuktiga händer) köttbullar på c:a 20 gram (beroende på hur stora köttbullar du vill ha – jag vill ha små och rullar dem på 15 gram/st). Lägg upp köttbullarna på en fuktad bricka.
- Lägg köttbullarna i det sjudande vattnet och låt dem sjuda tills de flyter upp av sig själva, då är de klara.
Lägg över dem i ett durkslag så att de får rinna av. (Sjudningen fyller två funktioner: dels blir köttbullarna helt genomlagade utan att man riskerar att de blir för hårt stekta och dels håller de formen när man steker).
- Ge dem sedan färg och yta i stekpanna (helst gjutjärn) på medelhög värme, om du vill kan du som jag krydda på med lite gillkrydda
- Servera med mjölkstuvade makaroner, potatis eller annat och gräddsåsen förstås ;).
TIPS:
- Du kan också hoppa över stekningen av köttbullarna när du har sjudit dem, då har du jättegoda frikadeller exempelvis till soppan eller den stuvade spenaten/grönkålen.
- Tycker du att det är synd att kasta bort äggvitorna? Gör maränger på dem. Tre äggvitor räcker lagom till 10-12 stora maränger.