Me sur grädde i kylen – och miljötänket – så tänkte jag att jag skulle baka nåt med den sura grädden, medan jag väntar att degen till blåbärskakorna jäst klart.
Efter lite googlande och egen fantasi, utifrån vad jag har för ingredienser hemma så använde jag följande ingredienser till 36 st:
- 170 g mjukt smör
- 130 gram rapsolja (hade jag haft mer smör hemma hade jag tagit 130 gram smör istället)
- ca: 4 dl sur grädde
- 50 gram (1 pkt) jäst för söta degar
- 140 gram (1 dl) vit sirap (enligt ett recept så ska det inte vara något socker i, men jag ville det – så jag la till det)
- 840 gram (14 dl) vetemjöl
- 45 gram (1 st litet) ägg
- 60 – 70 gram (2 st) äggvita till garnering
- pärlsocker till garnering
Instruktioner:
- Blanda alla ingredienser utom mjölet till en jämn smet, i hushållsmaskin
- Arbeta i mjöl, lite i taget, tills degen släpper kanterna – knåda då cirka ytterligare: 10 minuter
- Sätt ugnen på 180 grader (varmluft) 200 grader (utan varmluft)
- Stjälp upp degen på mjölat degbord och täck över degen med en duk och låt den vila 10 – 15 minuter.
- Rulla 50 grams bollar av degen
- Stoppa in ett finger eller två i mitten av degbollen och forma till ringar med hål i mitten
- Pensla med äggvita och doppa i pärlsocker.
- Lägg 12 st på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 10 minuter (det blir tre (3) plåtar.
- Grädda dem sedan mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.