En sväng till skogen hann vi med idag och där fanns läckerheter som blåbär och några stackare till gula kantareller
1,5 små hinkar med handplockade blåbär bidde det, MEN MEN MEN, voffsingarna trasslade in mig när vi kom hem och hade klivet ut bilen så en halv liten hink med finfina blåbär ligger till allmän beskådan på parkeringen.
Dessa fick följa med upp till lyan och ska nu bli blåbärssylt. Så här gör jag denna gång:
- 2,5 liter rensade och sköljda blåbär
- varvas i stor kastrull med 1 kg strösocker
- och saften från 1 citron
- Detta får ligga över natten i kastrullen med locket på och utan värme.
- Jag ska sen på morgonen sakta upp den mumsiga blåbärsröran och låt koka i ca: 15 minuter
- Sen tillsätter jag lite till socker (ca: 0,4 dl) blandat med 1 tsk vaniljsocker och 1 tsk röd melatin
och kokar ytterligare ca: 2 – 5 minuter (detta behövs ej om du sen förvarar sylten i plastburkar och fryser in)
- Skumma väl och ta bort allt skum (där finns skräp och dåliga blåbär).
- Häll upp i plastburkar och förvara i frys tills det är dags att avnjuta sylten.
- Du kan tillsätta lite atamon (flytande konserveringsmedel) och hälla upp på varma glasburkar – då behöver du inte frysa in sylten, eller göra som jag att låta sylten koka några minuter med röd melatin