Denna saft/dricka/juice har jag gjort i många år och det i mängder och varje år har det tagit slut långt innan nästa blåbärssäsong.
Den är enkel & rolig att göra då man inte behöver rensa bären och inte heller använda spisen 🙂 Jag plockar alltid bär för hand men min prins till make kan det här med med bärplockare och det är hans bär jag brukar göra saften/drickan/juicen av.
Ingredienser:
- 3 liter blåbär
- 2 liter uppkokt vatten
- 50 gram citronsyra (eller vinsyra)
- 2,5 kg strösocker
- 0,5 tsk flytande atamon/färdig liter saft)
Instruktioner:
- Koka upp vattnet och låt svalna
- Skölj bären
- Krossa/mixa/mosa blåbären (orensade, eller rensade – om det kommer med blåbärsris och blad – så gör det absolut ingenting) i matberedare eller med stavmixer och häll över bärmoset i stort kärl
- Häll vattnet över bärmoset
- Rör i citronsyran
- Täck kärlet med lock eller plastfolie och låt stå svalt 5-8 dygn
- Sila av blåbärsmoset till ett nytt rent kärl. Låt bärmoset självrinna i lugn och ro – tryck inte för att det ska rinna av fortare (förslagsvis kan det stå och rinna över natten).
- Rör ner sockret – rör tills allt socker löst upp sig
- Tillsätt atamon utifrån hur många liter saft du har efter du tillsatt sockret (blåbär blir fort dåligt och därför bör atamon tillsättas).
- Häll upp på välrengjorda, gärna varma, flaskor och förvara mörkt och svalt (alternativt häll upp i plastflaskor och förvara i frys)
1 del saft/dricka blandas sen med 4-6 delar vatten…
…och bli inte förvånad om du (eller annan) som dricker denna dryck får en ny upplevelse i munhålan 😉