Godaste jordgubbssylten

Självklart blir det en heldel jordgubbssylt med så mycket jordgubbar som jag plockade på självplocket.

jordgubbar

Jordgubbssylt kan användas till såååå mycket – till frukosten i fil eller gröt,  till glassen, till desserten, till pannkakan eller våfflan som serveras som mellanmål eller till stadiga raggmunkar eller fläskpannkaka till lunch/middag, i baket, som t.ex. i rulltårtan, i olika tårtor, i syltkakor och listan kan göras hur lång som helst, men nu stannar jag här ocj presentera hur jag gör jordgubbssylt

Ingredienser:

  • 2 liter färska jordgubbar
  • 1 vaniljstång / 3 gram vaniljpulver / 1 tsk vaniljsocker
  • 810 gram (9 dl) strösocker
  • 0,5 – 1 tsk röd melatin
  • Saften från 1 citron eller 1 lime (citron = 0,6 dl, lime=1,5-2 msk)

Instruktioner:

  1. Skölj, rensa och dela jordgubbarna i mindre bitar.
  2. Lägg över i en kastrull med 45 gram (0,5 dl) strösocker & vaniljstången (delad & urskrapad) eller vaniljpulver eller vaniljsockret och låt detta vila ett par timmar eller över natten (om du inte har tid att låta det vila – kan du tillsätta 1 msk vatten och direkt gå till nästa punkt) jordgubbssylt
  3. Koka sakta upp jordgubbsröran och lår koka i ca: 15 min. Skumma av om det behövs och ta bort vaniljstången, om du använde stång.
  4. Tillsätt resten av sockret (765 gram = 8,5 dl) ihop rört med melatin och saften från citron eller lime och koka upp allt samman och låt koka ett par minuter.
  5. Låt sylten svalna innan du häller upp den på burkar. jordgubbssylten
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.