Självklart blir det en heldel jordgubbssylt med så mycket jordgubbar som jag plockade på självplocket.
Jordgubbssylt kan användas till såååå mycket – till frukosten i fil eller gröt, till glassen, till desserten, till pannkakan eller våfflan som serveras som mellanmål eller till stadiga raggmunkar eller fläskpannkaka till lunch/middag, i baket, som t.ex. i rulltårtan, i olika tårtor, i syltkakor och listan kan göras hur lång som helst, men nu stannar jag här ocj presentera hur jag gör jordgubbssylt
Ingredienser:
- 2 liter färska jordgubbar
- 1 vaniljstång / 3 gram vaniljpulver / 1 tsk vaniljsocker
- 810 gram (9 dl) strösocker
- 0,5 – 1 tsk röd melatin
- Saften från 1 citron eller 1 lime (citron = 0,6 dl, lime=1,5-2 msk)
Instruktioner:
- Skölj, rensa och dela jordgubbarna i mindre bitar.
- Lägg över i en kastrull med 45 gram (0,5 dl) strösocker & vaniljstången (delad & urskrapad) eller vaniljpulver eller vaniljsockret och låt detta vila ett par timmar eller över natten (om du inte har tid att låta det vila – kan du tillsätta 1 msk vatten och direkt gå till nästa punkt)
- Koka sakta upp jordgubbsröran och lår koka i ca: 15 min. Skumma av om det behövs och ta bort vaniljstången, om du använde stång.
- Tillsätt resten av sockret (765 gram = 8,5 dl) ihop rört med melatin och saften från citron eller lime och koka upp allt samman och låt koka ett par minuter.
- Låt sylten svalna innan du häller upp den på burkar.