Då kom baksuget på att göra ugnsbakad cheesecake i portionsformar – typ i mazarinformar (en-gångs)
Inspirerad av Roy Fares underbart goda Blueberry cheesecake så tog jag fram vad jag hade hemma, vilket blev följande ingredienser:
till pajbotten:
- 50 gram (12 st) mariekex
- 50 gram (11 st) smörgåsrån
- 100 gram (7 st) digestivekex
- 28 gram (2 msk) strösocker
- 100 gram smör
- ev. rapsolja
- ca: 30 mazarinformar
till toppingen:
- 50 gram (0,5 dl) strösocker
- 90 gram (1,5 dl) vetemjöl
- 20 gram (0,5 dl) havregryn
- 60 gram rumstempererat smör
- 2 gram (0,5 tsk) kardemumma
till fyllningen:
- blåbär
- 600 gram färskost (cream cheese)
- 180 gram (2 dl) strösocker
- 5 gram (1 tsk) vaniljsocker
- 20 gram (2 msk) vetemjöl
- 50 gram (0,5 dl) vispgrädde
- 165 gram (3 st) ägg
-
40 gram (ca: 2,5 msk) citronkoncentrat – jag glömde detta ;( men det smakade bra 😉
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 175 grader (varmluft), ca: 195 grader (utan varmluft)
- Mixa kexen till fina smulor i matberedaren (med kniven monterad) och tillsätt sockret och mixa fint.
- Smält smöret
- Lägg ut mazarinformar på två plåtar.
- När smöret är smält häller du ner det i kex-smul-blandningen och blanda ihop till en jämn smulsmet. Får du inte ihop den så tillsätt några matskedar rapsolja.
- Fördela smeten med hjälp av sked i botten på varje mazarinform och platta till pajbottnarna jämnt med hjälp av skedens baksida.
- Grädda mitt i ugnen ca: 8-10 minuter. Låt bottnarna svalna helt.
- Ta tag i toppingen genom att blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop till en smuldeg.
- Gör fyllningen genom att vispa färskost, strösocker, vaniljsocker och mjöl till en fluffig blandning. Vispa ner grädden.
- Vänd ner ett (1) ägg i taget med t.ex. en slickepott och avsluta med att röra ner citronskal
- Fördela fyllningen i varje mazarinform och strö sen över blåbär innan du fördelar smuldegen jämnt på toppen.
- Grädda mitt i ugnen ca: 30-40 minuter – tills smultoppingen har fått lite färg. Stäng då av ugnen men låt kakorna stå kvar i ugnen på eftervärmen i ca: 15-20 minuter
- Låt kakorna svalna helt genom att placera dem i kylen under minst 6 timmar – gärna över natten, så kakorna stelnar ordentligt.