Emil, storgossen min har längtat så efter hans favoritkaka, moccarutor med strössel, istället för kokosflingor. Så nu tog jag tillslut tag i saken och bakade dessa chokladrutor efter samma recept som jag alltid gjorde då barnen var små.
Det här receptet räcker till en hel ugnsplåt =) vilket är kalasbra, när man lix är i gång – då blir det över några rutor att frysa in till ett senare tillfälle.
Ingredienser:
kaka:
- 160 gram (3 st) ägg
- 405 gram (4,5 dl) strösocker
- 225 gram smör
- 225 gram (2,25 dl) mjölk
- 405 gram (6,75 dl) vetemjöl
- 22,5 gram (4,5 tsk) bakpulver
- 9 gram (3 tsk) vaniljsocker
- 14 gram (2,25 msk) kakao
- bakplåtspapper eller fett och ströbröd
glasyr:
- 420 gram (7 dl) florsocker
- 100 gram smält smör
- 8 msk kallt kaffe
- 12 gram (2 msk) kakao
- 12 gram (4 tsk) vaniljsocker
garnering:
- strössel, valfri smak, (jag använde både chocko- & chokladströssel) fungerar även med kokosflingor eller flagad mandel
Instruktioner:
- Plocka fram alla ingredienser så de blir rumsvarma.
- Sätt ugnen på 200 grader (varmluft) eller 225 grader (utan varmluft)
- Smält smöret och ställ åt sidan.
- Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt.
- Blanda alla torra ingredienser i egen skål
- Häll ner det smälta smöret och mjölken i äggsmeten och rör om lite.
- Vänd sen ner de torra ingredienserna och rör om lite försiktigt med en slev eller slickepott etc till en jämn smet
- Klä en ugnsplåt med lite högre kanter med bakplåtspapper eller spraya in den med fett och täck med ströbröd.
- Vänd ner smeten i plåten och fördela smeten jämnt
- Grädda i 12-15 minuter
- Låt kakan svalna – du kan plocka fram alla ingredienser till glasyren och sen diska undan innan du tar tag i glasyren
- Glasyren: Blanda de torra ingredienserna i en skål och tillsätt de våta ingredienserna och vispa/rör om för hand tills du får en fin och jämn smet.
- Bred ut glasyren jämnt över avsvalnade kakan
- Garnera kakan med strössel
- Låt kakans glasyr stelna innan du skär den i lagom stora bitar