Om några timmar är året kanelbulledag över, så jag skyndade mig efter jobbet att sätta i gång en deg – med kvarg i!
Jag utgick från mitt grundrecept – men byte ut smör mot flytande smör-och rapsolja och la till vaniljkvarg så detta blev mina ingredienser för en enkel sats (jag gjorde den x2)
Ingredienser, deg:
- 100 gram flytande smör- & rapsolja
- 200 gram (2 dl) vispgrädde
- 200 gram (2 dl) vatten
- 50 g jäst
- 200 gram (2 dl) kvarg vanilj
- 140 gram (1 dl) ljus sirap
- 3,13 gram (o,5 tsk) salt
- 840 gram (14 dl) vetemjöl
- 52 gram (1 st) ägg
Ingredienser, fyllning:
- 200 gram rumsvarmt smör
- 23-30 gram (3-4 msk) malen kanel
- 18-27 gram (2-3 msk) vaniljsocker
- 10 gram (1 msk) mald kardemumma
- 90 gram (1 dl) strösocker
- extra mjöl till utbakning
Ingredienser, pensling & garnering:
- 1 ägg
- 1 nypa salt
- lite vatten
- pärlsocker
Instruktioner:
- Smula ner jästen i en bunke och häll över grädden och vattnet och rör om tills jästen löst upp
- Rör ner vaniljkvarg, sirap, ägg och mald kardemumma.
- Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg under 10 – 20 minuter (i köksmaskin). Först sakta sen på snabb hastighet.
- Låt jäsa under bakduk i 45 – 60 minuter, medan du gör fyllningen genom att blanda ingredienserna till en jämn och mjuk smet. Jag brukar göra det i matberedaren med kniven monterad – då blir fyllningen mjuk och smidig att breda på degen.
- Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela degen i 3-4 lika stora delar.
- Kavla ut varje degbiten rektangulärt tills den är cirka 5 mm tjock.
- Bred på fyllningen.
Forma till önskade bullar och lägg bullarna på en plåt.
- Låt jäsa under bakduk i 45-60 minuter. Mina bullar fick inte plats på mina två plåtar – så jag tog bakbordet som jäsplats oxå 😉
- Sätt ugnen på 225 grader (varmluft) eller 250 grader (utan varmluft)
- Vispa upp ägg med en nypa salt och lite vatten och pensla varje bulle med äggröran och strö över pärlsocker.
- Grädda i cirka 8 minuter.
- Låt svalna på galler
För mig blev det 99 st saftiga kanelbullar när jag bakade dubbel sats