Dessa blev sååå perfekta!
Ingredienser:
- 140 g (2 dl) chiafrön (Innehåller väldigt mycket omega3!)
- 140 g (2 dl) pumpakärnor
- 200 g (2 dl) solroskärnor
- 140 g (2 dl) sesamfrön (gärna oskalade)
- Lite himalayasalt (Rik på mineraler) + extra salt att strö över
- 1 msk Kokossocker (Lågt GI)
- 600 g (6 dl) vatten
Instruktioner:
- Tag fram två (2) bunkar och lägg i chiafrön i ena bunken med 6 dl vatten.
- Lägg de övriga fröerna i den andra bunken och täckt med vatten.
- Låt dessa bunkar stå i 1-3 timmar. Rör om då och då. När bunken med chiaröna blivet som en gelé är väntan över.
- Slå bort eller sila bort vattnet från bunken med blandade frön. Och blanda ner frömassan i bunken med chiagelén.
- Rör i salt och kokossocker.
- Smörj eller täck två (2) plåtar med bakplåtspapper och bred ut massan tunt och jämt över plåtarna ELLER Klicka ut tex i ett pepparkaksmått och tryck ut och platta till frömassan så tunt du vill ha dem (de flesta gillar när de är supertunna då blir det krispigare)
- Sätt ugnen på 50 grader (varmluft eller utan), strö lite salt över frömassan och stoppa in plåtarna i ugnen med ett grytlapp mellan ugnsluckan så det blir en liten glipa
- Grädda i ca: 12 timmar (ja du läste rätt: timmar). Att grädda långsamt är det bästa – men du kan även grädda dem i 160 grader (varmluft) 180 grader (utan varmluft) i ca: 70 minuter – så torde de ha blivet torra.
- Skär i lagom stora bitar och låt svalna.
- Förvara torrt tills fredagsmyset.
Är det några frön du inte gillar kan du byta ut de till frön du gillar. Byt dock inte ut linfrönen – då det är dessa som hjälper brödet att hålla ihop. Vill du inte ha i fullt så mycket linfrön så använd i alla fall 1 dl linfrön och tillsätt 2 msk fiberhusk så hjälper det till att hålla ihop brödet. Fiberhusk tillsätter du tillsammans med fröerna i vattnet som sen silas bort.