Idén kom i grund & botten inte från mig 😉
Min chef berättade att han tycker det är sååå fantastiskt gott med en fin ostskiva på nygräddade kanelbullar. Han avslöjade detta kring Kanelbullensdag och sen dess har jag tänkt lite då å då på det där med att fylla kanelbullarna med ost oxå… och nu, idag kom jag på det – cream cheese är ju oxå ost. =D
Ni funderar säkert hur smaken blev. Min försteprovsmakare som pratade i telefonen när han fick smaka SKEN UPP och gav dem tummen upp!
Totalt använde jag följande ingredienser på alla delar i bullbaket
Fördeg:
- 250 gram (2,5 dl) vatten
- 250 gram (2,5 dl) grädde
- 50 gram jäst
- 500 gram (ca: 8 dl) vetemjöl
Deg:
- 500 gram ( ca: 8 dl) vetemjöl
- 8 gram (knappt 0,5 msk) salt
- 6 gram (2 tsk) kardemumma
- 200 gram rumsvarmt smör
- 280 gram (2 dl) vit baksirap
- 52 gram (1 st) ägg
Fyllning:
- 150 gram rumsvarmt smör
- 200 gram philadelphiaost
- 180 gram (3 dl) florsocker
- 20 gram (2 msk) vaniljsocker
- 15 gram (6 tsk) kanel
- 15 gram (2 tsk) kardemumma
Pensling 1 + garnering:
- 52 gram (1 st) ägg
- lite vatten
- en nypa salt
- Pärlsocker
Pensling 2:
- 90 gram (1 dl) strösocker
- 100 gram (1dl) vatten
Instruktioner, fördeg:
- Plocka fram alla ingredienser, så de är rumsvarma innan du sätter igång.
- Blanda samman alla ingredienser till fördegen i maskin, med degkroken och blanda tills det blivet en slät smet.
- Låt jäsa under plastfolie i degskålen/behållaren i ca: 1 timme. Den ska bubbla upp ordentligt.
Instruktioner, deg:
- Skär det rumsvarma smöret (smält det inte) i mindre bitar
- Blanda ner samtliga ingredienser med fördegen i degblandaren och låt maskinen knåda ihop degen först sakta i i några minuter och sen snabbare i ca: 10 minuter.
- Nu ska den jäsa igen i ca: 40 minuter
Instruktioner, fyllning:
- Blanda ihop alla ingredienser och vispa smeten fluffigt.
Instruktioner, utbakning:
- Dela degen i tre lika stora bitar.
- Kavla ut den varje degbit till en rektangel, så jämn som möjligt.
- Bred på fyllningen och se till att det kommer hela vägen ut i kanterna.
- Forma till önskade bullar.
- Lägg bullarna att jäsa på en plåt
- Låt jäsa 45-60 minuter
- Sätt ugnen på någonstans mellan 225 och 250 graderLåt jäsa 45–50 minuter
- Gör sockerlagen (se nedan)
Instruktioner, pensling 1 + garnering:
- Pensla bullarna med uppvispat ägg, lite vatten & en nypa salt
- Strö över garnering, pärlsocker, flagad mandel eller annat och sätt in bullarna i ugnen ca: 8 minuter (tills bullarnas innertemperatur är 94-95 grader)
Instruktioner, pensling 2:
- Koka upp vatten och socker medan bullarna har sin sista jäsning.
- Pensla de nygräddade bullarna direkt de kommer ut från ugnen med sockerlag. Bullarna får som en hinna på sig av sockerlagen som gör att bullarna både håller sig längre och får en fin glans.