En av studenterna – berättade att en av de godaste kakorna hon visste var drömmar med cornflakes…
…så då måste jag ju prova. Jag använde följande ingredienser:
- 100 gram smör med rapsolja
- 180 gram (2 dl) socker
- 95 gram (1 dl) rapsolja
- 240 gram (4 dl) vetemjöl
- 25 gram (2 msk) maizena majsstärkelse
- 10 gram (1 msk) vaniljsocker
- 5 gram (1 tsk) hjorthornssalt
- 12 gram (1 dl) cornflakes
Och instruktionerna:
- Tärna fettet och lägg i köksmaskinens bunke tillsammans med strösocker och vaniljsocker.
- Vispa fett & socker i maskin i ca: 5 minuter.
- Under tiden maskinen vispar så ta fram matberedaren och montera kniven och ta i vetemjöl, potatismjöl & hjortronsalt och blanda runt lite. Ta sen i oljan och fett & sockerblandningen och låt maskinen arbeta ihop detta under någon minut innan du tillsätter flingorna.
- Kör maskinen tills allt är blandat och som en smulig deg.
- Låt den smuliga degen vila i klen i 15-30 minuter
- Nyp i hop degen – tillsätt ev. lite vatten
- Forma degen till jämnstora bollar som du lägger på en smord eller bakpappersklädd plåt (för jämnstora kakor, fyll antingen ett kaffemått med deg (ca. 1,5 msk) & forma varje mått deg till en boll, eller väg varje boll du formar)
- Sätt ugnen på 150-175 grader (det lägre gradtalet om du använder varmluft och det högre utan varmluft) Låt gärna bollarna vila i kylen tills ugnen nått vald temperatur
- Grädda ca: 15-20 minuter – tills de börjar få lite färg.