Måste ju prova baka saffransbullar så jag vet hur jag ska göra innan det är dags 🙂
Fördeg:
- 750 gram (7,5 dl) mjölk
- 100 gram (2 pkt) jäst (egentligen räcker det med 75 gram (1,5 pkt) men jag var för snabb… så det bidde 100 gram (2 pkt)
- 750 gram (ca: 12 dl) vetemjöl
- 1,5 gram (3 pkt) saffran
Deg:
- 750 gram ( ca: 12 dl) vetemjöl
- 12 gram (knappt 0,75 msk) salt
- 300 gram rumsvarmt smör
- 420 gram (3 dl) vit baksirap
- 100 gram (2 st) ägg
Fyllning:
- 300 gram rumsvarmt smör
- 300 gram philadelphiaost
- 300 gram (5 dl) florsocker
- 30 gram (3 msk) vaniljsocker
- 25 gram (ca: 9 tsk) kanel
- 6 gram (ca: 2 tsk) kardemumma
Dela upp fyllningen i 3 lika delar och tillsätt vardera del:
del 1:
- Rivet skal av 1 apelsin
- 100 gram riven choklad
del 2:
- 150 gram riven mandelmassa
- 3-4 äpplen
del 3 (som äldsta gossen tyckte var godast):
- 0,5 gram (1 pkt) saffran
- 100 gram riven mandelmassa
Pensling 1 + garnering:
- ca: 100 gram (2 st) ägg
- lite vatten
- 1 krm salt
- Pärlsocker, mandelspån eller anan garnering
Pensling 2:
- 135 gram (1,5 dl) strösocker
- 150 gram (1,5 dl) vatten
Instruktioner, fördeg:
- Plocka fram alla ingredienser så de är rumsvarma innan du sätter igång.
- Blanda samman alla ingredienser till fördegen i maskin, med degkroken och blanda tills det blivet en slät smet.
- Låt jäsa under plastfolie i degskålen/behållaren i ca: 1 timme. Den ska bubbla upp ordentligt.
Instruktioner, deg:
- Skär det rumsvarma smöret (smält det inte) i mindre bitar
- Blanda ner samtliga ingredienser med fördegen i degblandaren och låt maskinen knåda ihop degen först sakta i i några minuter och sen snabbare i minst ca: 10 minuter.
- Nu ska den jäsa igen i minst ca: 40 minuter
Instruktioner, fyllning:
- Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen, EJ ingredienserna till del 1, 2 eller 3. Vispa smeten fluffigt.
- Dela upp fyllningen i 3 lika stora delar.
- Fyllning 1: Riv skal av en apelsin och lägg i skål 1 med fyllning. Riv även chokladen och lägg i skålen med fyllning 1. Rör om så apelsinskal & choklad blandas in jämnt i fyllning nr 1.
- Fyllning 2: Riv mandelmassan och lägg i skål nr 2 med fyllning. Skala & kärna ur äpplen och kör dem i mixer till ett mos. Blanda ner i fyllning nr 2 och rör om så allt blandas till en ”jämn” smet.
- Fyllning 3: Blanda i saffran i fyllningen och riv mandelmassan och tillsätt i skål nr 3 med fyllning. Rör om så allt blandas till en ”jämn” smet.
Instruktioner, utbakning:
- Dela degen i tre lika stora bitar (du har ju 3 olika fyllningar). Du kan behöva dela upp varje deg i ytterligare bitar för att bli hanterbar.
- Kavla ut den varje degbit till en rektangel, så jämn som möjligt.
- Bred på fyllningen och se till att det kommer hela vägen ut i kanterna.
- Forma till önskade bullar.
- Lägg bullarna att jäsa på en plåt
- Låt jäsa minst ca: 45-60 minuter. Gör sockerlagen = pensling 2, medan de jäser (se nedan)
- Sätt ugnen på någonstans mellan 225 och 250 grader.
- Gör sockerlagen (se nedan)
Instruktioner, pensling 1 + garnering:
- Pensla bullarna med uppvispat ägg, lite vatten & en nypa salt, när de jäst färdigt.
- Strö över garnering, pärlsocker, flagad mandel eller annat och sätt in bullarna i ugnen ca: 8 minuter (tills bullarnas innertemperatur är 94-95 grader)
Instruktioner, pensling 2:
- Koka upp vatten och socker medan bullarna har sin sista jäsning.
- Pensla de nygräddade bullarna direkt de kommer ut från ugnen med sockerlag. Bullarna får som en hinna på sig av sockerlagen som gör att bullarna både håller sig längre och får en fin glans.