Stora härliga snöflingor har fallit nu under flera dygn, så julkänslan smyger sig på 😉 Och vad passar inte bättre då – än att provbaka mjukt tunnbröd här hemma i ugnen – i vanlig ugn – utan varmluft, utan vedeldning – bara för att se om jag kan
Just i skrivandets stund ligger degen på jäsning, MEN tunnbröden är klar när jag publicerar inlägget 🙂 och de smakade oväntat gott. Jag ska dock dra ner på sockret och/eller sirapen nästa gång – det blev en aningen för sött för min smak – men gubben min – blev utomordentligt nöjd med resultatet.
Jag använde följande ingredienser:
- 50 gram jäst
- 150 gram smör
- 400 gram mjölk
- 400 gram vatten
- 135 gram strösocker
- 150 gram ljus sirap
- 500 gram rågsikt
- 500 gram vetemjöl
- 10 gram hjortronsalt
- 3,13 gram salt
Och så här har jag gjort, dvs instruktionerna är de som följer:
- Ta fram alla ingredienser i god tid innan – så att alla ingredienser blir rumsvarma innan du sätter igång. Tärna ev. smöret redan nu till sockerbitsstora kuber (det är lättare att tärna kylskåpskallt smör)
- Ta fram hushållsassistent (OBH Nordica, Hercules) och montera degkroken.
- Tärna smöret i små sockerbitsstora kuber.
- Lägg ner smöret i byttan till hushållsassistenten och smula ner jästen.
- Tillsätt rumsvarmt mjölk och vatten och låt maskinen blanda runt detta i ett par till fem minuter.
- Tillsätt sedan sirap & socker (samt brödkryddor om så önskas) och låt maskinen röra om det hela i ett par minuter.
- Tillsätt rågsikten och vetemjöl, lite i taget. Låt maskinen arbeta ihop till en smidig deg, ganska lös deg.
- Tillsätt salt + hjortronsalt och låt maskinen knåda degen lite till. Tillsätt ev. lite extra mjöl så att degen precis börjar släppa lite från skålkanten.Degen ska fortfarande vara kladdig
- Täck över med bakduk och jäs i ca 30 minuter.
- Plocka bort allt utom vetemjöl och diska undan allt material du använt. Gör i ordning ett ”bakbord” en plats att baka ut tunnbröden på. Strö ut vetemjöl
och tag fram kruskaveln.
- Sätt in en osmord plåt mitt i ugnen och värm ugnen till ca: 250°C.
- Ta upp degen på det mjölade bakbordet och dela degen i 16 bitar.
- Degen är ganska lös, så baka ut med mycket mjöl.
- Kavla ut varje degbit till runda tunna kakor, ca 2-3 mm tjocka. Har du ingen kruskavel kan du baka ut bröden med vanlig kavel och därefter nagga varje bröd väl.
- Lägg bröden en i taget på den heta plåten och grädda i 3-4 minuter.(jag använde tre (3) plåtar med bakplåtspapper som jag skiftade allt eftersom om att åka in i ugnen med tunnbröd – detta för att jag blev såååå rastlös att vänta 3-4 minuter mellan varven… och jag lovar jag fick ändå lov att vänta jätte mycket…:( och bakplåtspapper för ett bröd brände fast)
- Stapla på hög och låt kallna mellan bakdukar.
- Bröden går utmärkt att frysa. Vik tunnbröden när de är nygräddade, så går de lättare att packa in i fryspåse. Vik en gång på mitten, sedan en gång till, så att det blir som 1/4 av en cirkel.