Idag prövade jag ett nytt recept på tunnbröd att baka i vanlig hemmaugn – och det blev förvånadsvärt likt tunnbröd från bagarstuga 🙂
Först lite tips jag kom över:
Använd ett mjöl som är rikt på protein, till exempel vetemjöl special eller Manitoba cream. Proteinet ger hög glutenhalt som i sin tur ger en segare deg som kan hålla ”jäsbubblorna” bättre.
Salta degen.
Arbeta degen ordentligt. Det frigör gluten. Använd helst degblandare.
Bråka så lite som möjligt med degen sedan den jäst.
Ingredienser:
- 0,5 lit mjölk
- 0,5 pkt jäst
- 400 gram vetemjöl special eller Manitoba cream
- 200 gram rågsikt
- brödkryddor
- 0,3 msk salt
- mjöl till utbakning
Instruktioner:
- Se till att att ta ut mjölk och jäst från kylen i god tid innan så de hinner bli rumsvarma innan du sätter igång
- Sätt degen = Blanda samman alla ingredienser (utom saltet) i degblandare länge (20-60 minuter) – tills degen håller glutenprovet.
- Blanda i saltet och knåda ett par minuter till.
- Låt jäsa ca: 30-60 minuter.
- Sätt i gång ugnen på högsta temperatur.
- Börja sedan utbakningen, kavla önskad form med naggkavel, till tunna, tunna, tunna bröd (1 – 1,5 mm) – använd mycket mjöl om det är nödvändigt (beror självklart på hur kladdig degen är) Glöm inte att pensla bort överflödigt mjöl innan gräddning.
- Sänk ugnstemperaturen till 250 grader och grädda varje bröd ca 2,5 – 3 minuter.
Vilket läge i ugnen ska detta gräddas? i botten eller ??
GillaGilla
Jag gräddade mitt i ugnen
Men det är nog olika från ugn till ugn så prova dig fram vad som blir bäst i din ugn
GillaGilla