Så kör jag på försök nr 2 för att få fram den perfekta ischokladen och det jag upplevde med försök nr 1 var att den mörka chokladen tog över för mycket så till försök nr 2 ändrar jag proportionerna till: 1/2 mjölkchoklad & 1/2 mörk choklad. Likaså kom inte nutella smaken fram så ökar lite försiktigt mängden Nutella. Nu är dock min 70 % mörka choklad slut så jag använder Callebauts mörka choklad No 811 som är 54,5 % kakaohalt i… detta gör att jag kanske inte behöver justera propositionerna eller öka halten nutella – men jag provar så får vi se hur det blir.
När jag mätte upp ingredienserna så bidde det en dutt kokosfett över så den fick åka med – alltså en liten ökning på kokosfettet
Så försök nr 2 innehåller följande ingredienser:
- 150 gram mörk choklad (Jag använde: Callebaut mörk choklad No 811, 54,5 %)
- 150 gram mjölkchoklad (Jag använde: Callebaut No 823 Milk callets 33,6%)
- 100-125 gram kokosfett
- 4 msk Nutella
- 70 st ischokladformar (mina tog slut så jag använder knäckformar – de är något mindre och därför blir det fler till antalet som behövs)
Instruktioner:
- Hacka chokladen i mindre bitar om du inte använder chokladpellets som jag
- Lägg kokosfett och choklad i en rostfri skål och smält över vattenbad. Jag använder IKEAS Stabil vattenbadsinsats – den är helt underbar:
- Ställ ut 70 st ischokladformar på en bricka eller plåt medan choklad & kokosfett smälter
- Tillsätt Nutellan och rör nu om till en jämn smet och tills chokladen smält
- Fördela smeten i formarna med hjälp av en ”knäcktratt”
”Knäcktratten” eller ”chokladtratten” som den också heter är en av mina bästa vänner i köket när jag bakar/kokar bl.a. godis har du ingen knäcktratt så finns den bl.a. att köpa på Lyckas med mat – HÄR annars kan du använda en liten kanna, en tom sirapsflaska eller liknande att fördela smeten i formarna med så du slipper massa kladd och formar som välter och som skapar irritation.
- Låt nu chokladen stelna, ute på balkong, i kyl eller frys
Låt dej väl smaka!
Och sonen var kvar tills dessa var ätfärdiga och de var himmelskt goda. Helt klart de godaste ischokladen han hade smakat. Och vad tyckte jag. Jag håller med gossen – de blev helt klart perfekta! Så perfekta att det inte blir några fler försök i alla fall.
Mycket goda!
Sonen protesterar när jag säger att det inte blir fler försök – jag ser frågande ut och han förklarar att han vill ha fler. Fler av denna sort 🙂