Host, host men lite julgodis (mammas chokladfudge) ska jag väl kunna fixa med munskydd =) och handskar på.
Detta recept kallar jag mammas – men hon har i sin tur tagit det från en mycket gammal receptbok utgiven av ICA. Receptet finns inte på Icas hemsida.
Ingredienser:
- 75 gram kakao (1,9 dl)
- 675 gram strösocker (7,5 dl)
- 1,95 gram salt (1/3 tsk)
- 53 gram ljus eller mörk sirap (2,5 msk)
- 250 gram kaffegrädde (2,5 dl)
- 35 gram smör (=2,5 msk smält smör)
- 11,5 gram vaniljsocker (1,25 msk)
- Sprayfett att smöra form med
Instruktioner:
- Spraya ett smörgåspapper eller aluminiumfolie med ett tuntlager fett som du vikt till en låda på ca: 30×20 cm och lägg på plåt eller lämplig form
- Blanda kakao, strösocker, och salt o tjockbottnad kastrull
- Blanda i sirap & grädde
- Sätt på spisplattan på medelvärme och låt koka på medelvärme under omrörning tills massan mäter 120 grader.
- Ta bort från värmen och rör ner smöret.
- Häll allt i en bunke och vispa med elvisp tills massan blivet tjock och nästan styv
- Blanda i vaniljsockret
- Häll ner chokladmassan i formen och låt det hela stelna innan du skär i lagom stora bitar som kan viras in i cellofan eller smörgåspapper