När jag skriver detta inlägg är det fredagkväll, snart… men jag publicerar det inte förrän efter tryfflarna har serverats – vilket planeras bli under lördagskvällen 🙂 Då firar vi att min prins till man sålt 100 värmepumpar och han har bjudit några vänner som följt honom under året.
Den planerade efterrätten är tre (3) tryfflar från pepparkakeland.. nej, nej… bara tre tryfflar lagade av mig =) som ska serveras med en clementinsås.
Vad som bestämt smaken på tryfflarna var vad som fanns hemma i skåpet. Där fanns en apelsinlikör och en cognac 🙂 den tredje ska vara fri från alkohol…men, hur tänkte jag nu?? Jag måste ju ha lika många av vardera. Det får bli fyra (4) tryfflar: 2 med alkohol & 2 utan 🙂
jag började med apelsinlikörstryffeln och använde följande ingredienser:
- 200 g mörkchoklad, av god kvalitet
- 100 gram mjölkchoklad, av god kvalitet
- 150 gram vispgrädde (1,5 dl)
- 2 msk apelsinlikör
- Rivet skal från 1 apelsin
Garnering:
- florsocker
Instruktioner:
- Riv skalet från apelsinen med ett zeskjärn
- Häll upp grädden i en kastrull och värm upp den tills den precis börjar koka.
- Ta av kastrullen från värmen och rör ner chokladen och rör om tills all choklad smält
- Rör ner apelsinskalet & apelsinlikören och rör till en jämn smet.
- Förvara tryffelsmeten i kylen några timmar (eller över natten)
- Ta på plasthandskar om du har och forma tryffelsmeten till små bollar
- Sikta florsocker över ett fat och rulla bollarna i florsockret
- Förvara svalt tills det är dags att serveras och avnjutas
Romtryffel
ingredienser:
- 300 g vit choklad, av god kvalitet
- 150 gram vispgrädde (1,5 dl)
- 100 gram smör
- 2 msk konjak
Garnering:
- tempererad vit choklad att doppa tryfflarna i
- smält vit choklad + pastafärg (valfri färg) att spritsa över tryfflarna
Instruktioner:
- Mät upp ingredienserna
- Lägg smör & grädden i en kastrull och låt koka upp
- Ta av kastrullen från värmen och rör ner chokladen och rör om tills all choklad smält
- Rör ner konjaken och rör till en jämn smet.
- Förvara tryffelsmeten i kylen 1 timme
- Ta på plasthandskar om du har och forma tryffelsmeten till små bollar
- Låt bollarna vila i kylen 1 timme
- Temperera chokladen
- Doppa de rumsvarma tryffelbollarna i chokladen
- Smält den vita chokladen och färga den med valfri färg med pastafärg och spritsa ränder/streck över tryfflarna
- Förvara svalt tills det är dags att serveras och avnjutas
Nutellatryffel
ingredienser:
- 150 gram mjölkchoklad, av god kvalitet
- 150 gram nutella
- 100 gram vispgrädde (1 dl)
Garnering:
- tempererad mjölkchoklad att doppa tryfflarna i
Instruktioner:
- Mät upp ingredienserna
- Häll grädden i en kastrull och låt precis koka upp innan du tar av kastrullen från värmen
- Rör ner chokladen och rör om tills all choklad smält
- Rör ner nutellan och rör till en jämn smet.
- Häll smeten i en spritspåse.
- Placera ut tryffel-, ischoklad- eller knäckformar på en bricka
- När smeten stelnat något så spritsa ut tryffeln i formarna
- Låt tryfflarna vila i kylen 1 timme
- Temperera chokladen till garneringen
- doppa de rumsvarma tryffeltopparna i chokladen
- Förvara svalt tills det är dags att serveras och avnjutas
Mintchokladtryfflar
Ingredienser:
- 100 gram (1 dl) vispgrädde
- 12 After Eight-plattor
- 150 gram mörk choklad av god kvalitet
- 50 gram mjölkchoklad av god kvalitet
- 9 gram (2 tsk) smör
- 1 kork pepparmintsarom
Garnering
Polkagrisströssel
Instruktioner:
- Skär after Eight plattorna i mindre bitar. Likaså med chokladen om du inte använder chokladknappar
- Häll grädden i en kastrull och låt precis koka upp innan du tar av kastrullen från värmen
- Rör ner smör, choklad, aftereight bitarna & pepparmintsaromen i grädden och rör om till en slät tryffelmassa.
- Ställ den i kylen för att stelna.
- Krossa strösslet till ett smul
- Forma runda bollar av chokladsmeten (ta gärna hjälp av två teskedar) och rulla dem i polkagris-strössel smulet.
- Lägg bollarna på ett bakplåtspapper och låt dem stelna i kylen.
- Ta fram innan servering och njuuuut!
Så har vi clementinsåsen kvar där jag använder följande ingredienser till 10 potioner:
- 2-3 apelsiner = 2 dl pressad apelsinsaft
- 45 gram (0.5 dl) strösocker
- 4 gram (1 tsk) potatismjöl
- 2-3 st clementiner
Garnera med:
- 1 ask physalis (ca: 15 st)
Instruktioner:
- Pressa ur saften från 2-3 apelsiner så du har 2 dl apelsinsaft
- Häll saften i en kastrull och rör ner sockret och låt det koka upp
- Ta av kastrullen från värmen och red av med potatismjöl utrört i lite vatten.
- Skala clementinerna med kniv (så att det vita kommer bort).
- Skiva clementinerna och lägg dem i lagen.
Då är det själva monteringen – uppläggningen av efterrätten som är kvar. Och den kan man ju göra på flera sätt, Jag gjorde så här.
- Häll clementinsås på tallrikar – se till att det blir jämnt fördelat med clementiner på varje tallrik
- Placera ut tryfflarna på talltiken
- garnera med klyftade physalisar
- Servera & njut!
Och njöt – det gjorde vi verkligen. Clementinsåsen var underbar! Likaså minttryffeln var helt magisk i kombination med det vi tidigare ätit.
Wow!