Jul, jul strålande jul, men tydligen bara med hembakade havrekex – så då måste det bakas.
Jag fick receptet från en av mina studenter: J och jag följer plikttroget hennes ingredienslista:
- 1 liter mjölk
- 1 036 gram (28 dl) havregryn
- 350 gram (knappt 4 dl) strösocker
- 300 g smält smör
- 35 gram (1 påse) hjortronsalt
- 500 – 600 gram (8-10 dl) vetemjöl (så att degen blir kavlingsbar)
Sen gjorde jag så här:
- Jag mätte upp havregryn och blötla dem i mjölken i 4 timmar. Googla runt så finner du att det räcker med så lite som 30 minuter – men J menar att de helst ska blötläggas längre än så – helst över natten, så jag gjorde ett mellanting = 4 timmar
- Sätt ugnen på 175 – 200 grader (de lägre för varmluft).
- Smält smöret och blanda med de blötlagda havregrynen.
- Blanda också i sockret.
- Blanda mjölet med hjorthornssaltet i egen skål och rör sen ner det i havregrynsblandningen.
- Blanda allt till en smidig deg och tillsätt eventuellt mer mjöl om den är kladdig.
- Kavla ut den till en ganska tunn rektangulär kaka, ungefär som till kanelbullar. Ta ut runda kex med ett glas eller annat mått.
- Lägg dem efter hand på plåt med bakplåtspapper och grädda i 10-12 minuter.
Och resultatet…
Jag har själv ingen relation till havrekex – men min man har OCH han dissade dessa.
De smakar som inget, de är intessägande. Inte alls söta eller så som min mormor bakade dem. Jag är ledsen, men så är det.
Så ska jag börja om och tillsätta sirap? mer socker? eller försöka få tag på hans avlidna mormors recept?
Svärfar däremot gillade dem jättemycket.