Kola kokad på läsk

Detta måste ju bara provas – att koka kola på cola. Jag dricker inte Coca cola men väl en hel del Pepsi Max och inspirerad av receptet på Coca cola kola som jag först bara hittade på någon receptsamlingssida: My Taste och då jag skulle klicka mig in på själva receptet så fanns inte den sidan längre. Men TACK Google att ni finns – jag googlade då på Coca cola kola och fann både ett recept hos: En kaka i ugnen på Bloggplatsen: http://enkakaiugnen.bloggplatsen.se/2014/12/03/10941903-julgodis-2014-coca-cola-kola/ och hos TherésiaSöta saker på följande länk: http://sotasaker.com/2014/11/13/koka-kola-med-coca-cola/

Lotta, som driver bloggen En kaka i ugnen – blev besviken då hon inte tyckte att Coca cola smaken alls kom fram – hon tyckte dock att de blev väldigt goda. Therésia bakom webbplatsen Söta saker tyckte att det blev lika sjukt gott som det låter – men om det innebär att Coca Cola smaken finns där eller inte vet jag inte. Jag väljer dock att följa den sistnämndas recept och använder följande ingredienser:

  • 150 gram vispgrädde (1,5 dl)
  • 140 gram vit sirap (1 dl)
  • 180 gram strösocker (2 dl)
  • 1,5 dl läsk, t.ex. Pepsi eller  Coca Cola

för annan läsksmak, byt ut Colan t.ex. till Trocadero, hallon eller päronsoda osv.)

  • ett gäng med knäckformar

 

Instruktioner:

  1. Blanda alla ingredienser i en stor gryta och koka på medelvärme tills termometern visar 125 grader.
  2. Fördela kolasmeten i knäckformar som jag eller gör som Therésia: häll smeten genast i en bakform klädd med bakplåtspapper. Dunka formen lite lätt mot underlaget för att bli av med luftbubblor.
  3. Låt kolan svalna och om du hällt kolan i en form kan du när kolan börjar anta fast form – använda en sax penslad med rapsolja för att klippa kolakakan i lagom stora kolabitar och sen slå in varje kola i smörpapper.
  4. Förvara torrt i rumstemperatur.

 

18dec-16-pepsikola1

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.