När jag häromdagen bakade havrekex – tyckte jag att de under en stund såg ut som små tekakor – och då bestämde jag mig för att baka små tekakor. Så nu kör vi.
På med förklädet och fram med ingredienserna för ca: 36 små tekakor:
- 100 g. flytande smör- & rapsolja
- 500 g. mjölk (5 dl)
- 50 g. jäst (1 pkt)
- 42 g. sirap (2 msk)
- 6 g.salt (1 tsk)
- ca: 600-720 g. vetemjöl special (10- 12 dl)
Instruktioner:
- Ta fram alla ingredienser så att de är rumsvarma.
- Smula sönder jästen i köksassistentens skål
- Blanda smör- & rapsolja, mjölk & sirap i bunken med jästsmulorna och blanda runt lite innan du tillsätter mjölet – lite i taget, tills degen släpper lite från skålens kanter.
- Låt maskinen knåda degen smidig i ca: 5-6 minuter
- Tillsätt saltet och fortsätt knåda 3-4 minuter
- Täck skålen med en bakduk och låt jäsa i cirka en 15 minuter
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela upp degen i 36-40 grams bitar (ca: 36 st) och rulla till bollar och lägg på bakpappersklädda plåtar (9 på varje plåt = 4 plåtar).
- Platta till bollarna & nagga kakorna med nagg eller gaffel.
- Täck kakorna med bakduk och låt jäsa i ca: 15 minuter
- Nagga ev, kakorna igen innan du gräddar dem mitten på ugnen i 225- 250 grader (ugn utan varmluft) eller 200-225 grader (i varmluftsugn) i ca: 6 minuter eller tills bröden fått en fin färg.
Det här gick så snabbt och var så enkelt att jag inte fattar att gör dessa minst en gång i veckan. Jag behöver ju inte göra små tekakor – jag kan göra stora eller normalstora så kommer det gå än snabbare.
Mycket gott blev det i alla fall och detta är något som jag kommer baka många gånger till!