Så gooooda små tekakor

När jag häromdagen bakade havrekex – tyckte jag att de under en stund såg ut som små tekakor – och då bestämde jag mig för att baka små tekakor. Så nu kör vi.

På med förklädet och fram med ingredienserna för ca: 36 små tekakor:

  • 100 g. flytande smör- & rapsolja
  • 500 g. mjölk (5 dl)
  • 50 g. jäst (1 pkt)
  • 42 g. sirap (2 msk)
  • 6 g.salt (1 tsk)
  • ca: 600-720 g. vetemjöl special (10- 12 dl)

 

Instruktioner:

  1. Ta fram alla ingredienser så att de är rumsvarma.
  2. Smula sönder jästen i köksassistentens skål
  3. Blanda  smör- & rapsolja, mjölk & sirap i bunken med jästsmulorna och blanda runt lite innan du tillsätter mjölet – lite i taget, tills degen släpper lite från skålens kanter.
  4. Låt maskinen knåda degen smidig i ca: 5-6 minuter
  5. Tillsätt saltet och fortsätt knåda 3-4 minuter
  6. Täck skålen med en bakduk och låt jäsa i cirka en 15 minuter
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela upp degen i 36-40 grams bitar  (ca: 36 st) och rulla till bollar och lägg på bakpappersklädda plåtar (9 på varje plåt = 4 plåtar).21-dec-16-tekaka-c
  8. Platta till bollarna & nagga kakorna med nagg eller gaffel.21-dec-16-tekaka-b 21-dec-16-tekakor-a
  9. Täck kakorna med bakduk och låt jäsa i ca: 15 minuter
  10. Nagga ev, kakorna igen innan du gräddar dem mitten på ugnen i 225- 250 grader (ugn utan varmluft) eller 200-225 grader (i varmluftsugn) i ca: 6 minuter eller tills bröden fått en fin färg.21-dec-16-tekakor1

Det här gick så snabbt och var så enkelt att jag inte fattar att gör dessa minst en gång i veckan. Jag behöver ju inte göra små tekakor – jag kan göra stora eller normalstora så kommer det gå än snabbare.

Mycket gott blev det i alla fall och detta är något som jag kommer baka många gånger till!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.