Vill prova baka andra kex, även om jag ska baka några fler havrekex. Efter jag googlat – fann jag inget intressant som jag ingredienser till hemma, så jag tog fram ett gäng receptböcker och fann ett recept på vetekex i boken: Stora boken om bakning, utgiven av ICA bokförlag, 1984. Det ska bli spännande att prova baka dessa.
Följande ingredienser behövs:
- 100 g smör
- 100 g mjölk (1 dl)
- 270 g vetemjöl (4,5 dl)
- 5 g bakpulver (1 tsk) eller 2,5 g hjorthornssalt (0,5 tsk)
- 4-5 g socker (1 tsk)
- 3 g salt (0,5 tsk)
Instruktioner:
- Smält smör och häll på mjölk
- Blanda samman alla torra ingredienser
- Tillsätt vätskan i det torra.
- Arbeta snabbt ihop till en deg
- Sätt på ugnen (ej varmluft) på 200 grader.
- Låt gärna vila i sval/kyl en stund
- Kavla ut degen mycket tunt direkt på bakplåtspapper till en stor rektangel.
- Nagga
- Sporra eller skär ut fyrkantiga kex, t.ex. 6×6 cm eller 4×6 cm eller ta ut cirklar.
- Grädda kexen mitt i ugnen på 200 grader (EJ varmluft) i ca: 10 minuter
De smakade helt okej – men nästa gång ska jag strö lite salt på dem – då blir de ännu bättre tror jag. Lite besvärlig deg att kavla för mig som har dubbla frusna skuldror.