Än en gång har jag inspirerats av en av studenterna på utbildningen- Det var fru J som valde att fylla sina biskvier med en tryffel istället för en smörkräm och det blev magiskt!
Lagom till julafton vill jag hinna med att göra några biskvier med lite olika tryffelfyllningar – eller med olika smaksättning 😉
Jag gör det lite bekvämt så här i julstressen och gör bottnarna på färdigt mandelmjöl.
Ingredienser, botten:
- ca: 70 g äggvitor (2 st)
- 200 g mandelmjöl
- 200 g florsocker (3,3 dl)
Ingredienser, tryffel:
- 150 g mörk choklad av god kvalitet
- 27 gram smör(2 msk)
- 60 gram vispgrädde (4 msk)
- smaksättning: 1,5 tsk arom (jag gjorde tre satser: apelsin, gräddkola & mint)
Ingredienser, topping:
- 150 g nontemp mörk
Instruktioner, botten:
- Sätt ugnen på 200 grader
- Vispa äggvitorna till hårt skum.
- Blanda mandeln och florsocker ordentligt och rör ner i äggvitorna.
- Rulla degen till små bollar och platta till på bakplåtspapper
- Grädda i 200 grader i ca 8-10 min.
- Låt kakorna svalna helt innan du skedar tryffel på dem
Instruktioner, tryffel:
- Hacka choklad
- Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från plattan.
- Blanda ner arom & hackade chokladen i grädd- & smörblandningen, rör om och låt chokladen smälta.
- Låt tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timme.
- Fördela tryffeln på bottnarna genom att använda en sked och stryk på tryffeln med TRE (3) långa drag över undersidan av bottnarna så de får små runda toppar.
- Ställ i kylen i minst 30 minuter
Instruktioner, topping:
- Smält chokladen eller temperera den (jag tempererade till 2 av satserna och smälte bara choklad till den 3:e satsen
- Doppa biskvierna i chokladen, använd udden på en kniv så blir det inte så kladdigt 🙂