Surdegsbröd

I går var det brödbak med Vera surdeg – det snöade ute, så jag tyckte att lite bak passade utmärkt. OCH det bidde fantastisk gott! Hård skorpa och segt innehåll med härliga bubblor:1april17-surdegsbröd2

Jag använde följande ingredienser:

Ingredienser:

  • 300 g vetesurdegsgrund
  • 500 g vatten
  • 750 g vetemjöl special
  • 20 g örtsalt (går fint med vanligt salt – men jag tog örtsalt)
  • 3 g färsk jäst

 

Instruktioner:

  1. Blanda vatten & mjöl i en bunke som du låter vila ca: 30 min
  2. Tillsätt surdeg och jäst & rör om till en jämn smet. Täck med plast och låt vila i ca: 30 min.
  3. Tillsätt saltet och rör om med en träslev någon minut. Låt degen vila i 1 tim.
  4. Spänn degen genom att vända runt den i bunken. Degen är lös så det går inte att vika den.
  5. Upprepa punkt 4 ytterligare 2 ggr med 1 timmes mellanrum. Efter sista vikningen låt degen jäsa 1 timme.
  6. Vik & forma degen.
  7. Dela degen i lika stora bitar
  8. Forma till baugetter frallor eller annat. Lägg bröden med skarven nedåt i den mjölade duken/smörpapperet eller på baugetteplåten (om du bakar baugetter och har en)…
  9. Låt brödet jäsa övertäckt i sval till nästa dag.
  10. Ta fram bröden från sval & låt jäsa klart (ca: 1-2 tim)
  11. Sätt ugnen på 260 grader (varmluft med ånga alternativt kör vanlig ugn och släng in lite vatten mellan varven. Bra med en tom plåt längst ner som du kan slänga vatten i)
  12. Grädda tills brödet fått fin färg och ånga mellan varven
  13. Låt svalna på ett galler.

1april17-surdegsbröd1

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.