Seg hönökaka med surdeg

Vera vetesurdeg är väckt och bubblar av liv – det blir ett hällakakerecept med bara 10 gram jäst + att jag tillsätter 1 dl av Vera surdeg så det blir dessa ingredienser:

  • 10 g jäst
  • 1dl vetesurdeg
  • 50 g smör
  • 1 000 g mjölk
  • 70 g sirap
  • 20 g salt
  • 450 g rågsikt
  • 1 000 g vetemjöl

Instruktioner:

  1. Blanda samman alla ingredienser utom saltet i köksmaskin och knåda ihop detta till en smidig deg.
  2. Tillsätt saltet och knåda ca: 5 minuter till
  3. Låt degen vila och jäsa minst: 1 timme. Ju längre den få jäsa desto mer smak utvecklas
  4. Ta upp degen och dela den i lika stora bitar. Min deg fick jäsa mycket än 1 timme så för mig blev det 35 bitar på ca: 80 gram styck. Rundriv lätt till bollar som du låter jäsa ytterligare, minst ca: 1 timme under bakduk.
  5. Sätt igång ugnen (över- & undervärme) på 275 grader.
  6. Kavla ut varje boll till runda kakor ca 1 cm tjock och lägg på bakplåtspappersklädda plåta. Nagga.
  7. Grädda 3-4 minuter och låt hönökakorna kallna på varandra mellan bakdukar.

roliga att baka och helt okey att äta. Lite ovant att äta lite småsega hönökakor men helt klart något jag kommer att göra igen.  

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.