Klassiska moccarutor, eller kärleksmums eller snoddas eller… sputnik, som kakan kallas i en av mina receptböcker som jag fick som barn. Kär kaka har många namn. Chokladrutor med glasyr ska det bli i alla fall 😉
Jag använder följande ingredienser till kakan:
- 3 ägg
- 400 g strösocker
- 225 g smält avsvalnat smör
- 225 g mjölk
- 400 g vetemjöl
- 4,5 tsk bakpulver
- 3 tsk vaniljsocker
- 20 g kakao
Och följande ingredienser till glasyren:
- 100 g smält smör
- 120 g kallt starkt kaffe
- 15 g kakao
- 12 g vaniljsocker
- 420 g florsocker
Garnering: kokosflingor på halva & mandelspån på halva
Instruktioner:
- Vispa ägg & strösocker riktigt fluffigt och sätt igång ugnen på 225 grader (över- & undervärme) ca: 200 grader om du använder varmluftsugn
- Smält smör och låt det svalna
- Tillsätt smält smör och mjölk i äggsmeten.
- Vispa ihop de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten.
- Rör försiktigt ihop till en jämn smet.
- Häll den i en bakplåtspappersklädd långpanna (ca 30×40 cm).
- Baka mitt i ugnen i ca: 15 minuter.
- Låt svalna i sin form.
- Glasyr: Smält smöret till glasyren och häll i kaffet.
- Vispa ihop med de övriga ingredienserna till glasyren och bred den på kakan som nu ska ha svalnat.
- Strö över kokosflingor, hyvlad mandel, strössel eller annat
- Låt kakan vila i kyl innan du skär den i lagom stora rutor