Då var det ett tag sen jag bakade småkakor – dvs mördegskakor så idag blir det lite kakor. Jag började med att göra en storsats av grunddeg som just nu ligger i kylen och vilar och planen är att jag ska dela den i sju lika stora bitar och göra lika många sorters mördegskakor.
Till grunddegen använde jag följande ingredienser:
- 180 g socker
- 400 g smör
- 720 g mjöl
- 2 äggulor
- 1 msk vaniljsocker (kan uteslutas)
Instruktioner:
- Lägg alla ingredienser i matberedarens degskål med kniven monterad.
- Arbeta ihop till en deg.
- Tillsätt ev. lite mer äggula i taget om degen inte går ihop. Det ska bli en smidig, lättarbetad deg.
- Dela degen i 6 lika stora bitar (ca: 200 gram/bit) och plasta in dem för att låta degbitarna vila i kylen minst: 30 minuter.
- Ta fram en degbitarna och knåda en bit i taget för hand och tillsätt de ingredienser som krävs för den sort du vill göra.
- Sätt igång ugnen på 200 grader (över- & undervärme)
- Forma till önskade kakor
- Grädda 10 – 15 min på 200 grader.
Jag valde att göra följande sorter
1-Bittermandelkakor:
- 1/7 grunddeg
- knappt 1 kork bittermandelarom
- pärlsocker
- Blanda i bittermandelsdropparna i degen
- Dela degen i 20 delar (ca: 10 g) och rulla ovala bollar.
- Pensla med ägg och strö på pärlsocker
- Grädda.
2-Finska pinnar:
- 1/7 grunddeg
- knappt 1 kork bittermandelarom
- 1 ägg
- 2 msk hackad sötmandel
- 2 msk pärlsocker
- Blanda i bittermandeloljan i degen
- Rulla ut degen till fingertjocka längder.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackad mandel och pärlsocker.
- Skär längderna i 4 cm långa bitar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda.
3-Kanelkakor:
- 1/6 dels sats grunddeg
- 48 gram strösocker
- 12 gram malen kanel
- 52 gram ägg
- Blanda strösocker och kanel i en liten tallrik.
- Rulla degen till små bollar och platta ut dem.
- Doppa dem i kanelblandningen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Tryck varje kaka med en gaffel.
- Pensla med uppvispat ägg.
- Grädda
4-Kokoskakor:
- 1/6 grunddeg
- 20 gram kokosflingor
- Några cocosarom
- Knåda in kokosflingor & arom i degen
- Dela degen i 20bitar.
- Rulla till bollar och lägg på en plåt med bakplåspapper
- Grädda.
5-Kolakakor:
- 1/6 grunddeg
- 22 gram ljus sirap
- 35 gram vetemjöl
- Knåda in sirapen och mjölet i degen
- Dela degen i 20 delar och rulla till bollar.
- Tryck med en gaffel i varje boll
- Grädda.
6-Toscapinnar:
- 1/6 grunddeg
- 50 gram smör
- 45 gram strösocker
- 36 gram honung
- 9 gram vetemjöl
- 50 gram flagad mandel
- Dela degen i 4 lika stora delar och rulla varje del till en lång orm
- Lägg ormarna på bakplåtspapper och lägg på ett annat bakplåtspapper ovanpå och kavla ormarna platta
- Flytta över degplattorna till plåt
- Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, honung och mjöl och låt det tjockna under omrörning någon minut. Tillsätt mandeln
- Fördela smeten på degplatorna och grädda i 15-20 minuter tills den har guldgul färg. Passa noga mot slutet så att den inte bränns!
- Låt svalna. Halvera kakan på längden och skär den sedan i 20 pinnar.
Mint-chokladkakor
- 1/7 grunddeg
- några droppar mintarom
- 6 gram kakao
- strösocker
- Blanda i minten och kakaon i degen
- Rulla 20 små bollar (ca: 10 g) & lägg dem på plåt och platta till dem med t.ex. ett glass.
- Garnera med strösocker
- Grädda.
Och nu kan jag bjuda på minst 7 sorters kakor 😉