Dags att påbörja midsommartårtan… påbörja. Dekorationen blir på självaste midsommar
Jag bestämmer mig för att göra en tårta med jordgubbs- & mojitofyllning och bottnar med zest av lime samt 1,5 gram champange arom
Ingredienser, botten:
- 4 ägg
- 170 g strösocker
- 80 g vetemjöl
- 60 g potatismjöl
- 5 g bakpulver
- 1,5 g champangnearom
- zest av 1 lime
Ingredienser, mojitofyllning
- 70 g
- 140 g
- 80 g äggula
- 75 g vatten
- 170 g strösocker
- 30 g maizena
- 50 g smör
Ingredienser, jordgubbsmousse:
- 300 g jordgubbar (frysta som tinat)
- 90 g florsocker
- 250 g vispgrädde
- 3 gelatinblad
Instruktioner, botten:
- Värm ägg & socker i kastrull till 37 grader
- Sätt ugnen på 200 grader (över- & under värme, ca: 25 grader lägre om du använder varmluft)
- Lägg över ägg- & sockerröran i hushållsmaskin och vispa länge – tills det är vitt & fluffigt.
- Medan ägg & socker vispas så sikta mjöl & bakpulver i en annan ren bunke
- När ägg & socker vispats länge och är vitt & fluffigt tillsät zest från 1 lime & 1,5 gram champangearom – vispa lite
- Sikta ner mjölblandningen och rör om med stora försiktigs tag, t.ex. med slickepott tills allt är en jämn smet.
- Ta fram en springform med löstagbar botten och klä denna med bakplåtspapper innan du fördelar smeten jämnt i formen
- Grädda ca: 20 minuter strax nedanför mitten av ugnen. Testa med sticka att botten är färdig innan du tar ut den.
- Stjälp upp kakan upp och ned och låt svalna med formen över sig. Dela botten till 3 lika tjocka bottnar. Du får säkert över botten som du kan smula ner och baka arraksbollar eller dammsugare etc av vid ett senare tillfälle.
Instruktioner, mojitofyllning:
- Blanda socker, maizena och äggula och all vätska i en kastrull.
- Koka upp under omrörning och låt koka under några minuter medan du hela tiden rör om. När krämen blivet tjock och glansig tar du av kastrullen från värmen
- och rör ner smöret
- Låt krämen svalna.
Instruktioner, jordgubbsmousse:
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten
- Mixa jordgubbarna med florsockret till en fin pur’e
- Häll 1 dl av jordgubbspure i kastrull med urvridna gelatinblad och värm tills gelatinet smält då häller du tillbaka purén till den kalla purén
- Rör om ordentligt
- Vispa grädden fluffig och nästan lite för hårt
- Blanda samman grädden med jordgubbarna i omgångar
Instruktioner, montering:
- Lägg tårtplast runt springformen du använde till botten
- Lägg i den första botten och täck med mojitokräm i mitten till ca: 1-2 cm från kanten.
Lägg ett jämnt lager jordgubbsmousse över hela botten
- Lägg på botten nr 2 och upprepa punkt 2. På denna del spred jag ut lite frysta jordgubbar oxå:
- Lägg på botten nr 3. Plasta och ställ in i frysen över natten
- Vispa upp grädde och stryk upp hela tårtan med grädde. Dekorera med jordgubbar, färsk mynta och ev. Vitchoklad i form av ett galler runt tårtan
Denna del visas – min utsmyckning visas på midsommar – just här (i samma inlägg):