Direkt efter jobbet satte jag igång med ett bak – en uppvärmning för morgondagen hoppas jag 🙂
Så blev det en cheesecake med hallon och choklad och följande ingredienser använde jag:
Botten:
- 200 g. Mariekex & bragokex
- 100 g smör
- 2 msk strösocker
- 1 msk vaniljsocker
Hallonkräm:
- 250 g frysta hallon
- 50 g strösocker
- 50 g vatten
- 50 g citronsaft
- 30 g maizena utblandat i 30 g vatten
Fyllning:
- 200 g vit choklad (jag tog 70 g vit choklad & 130 g jordgubbschoklad, för det var vad jag hade hemma)
- 900 g färskost
- 180 g strösocker
- 30 g vetemjöl
- 1/2 msk vaniljsocker
- 300 g gräddfil
- 3 ägg
- 2 äggulor
Och här följer instruktionerna:
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft
- Botten: smält smöret och mixa kexen med strö- & vaniljsocker. Blanda samman kexsmulorna med det smälta smöret och tryck ut i en form (ta större form än jag. Jag använde en på 24 cm i diameter och den formen blev överfull)
- Grädda botten i ugnen under ca: 8 minuter
- Hallonkräm: Blanda samman maizena och vatten i en liten skål och ställ åt sidan så länge.
- Mixa hallonen i matberedare med kniven monterad tillsammans med socker, vatten och citronsaft till en jämn massa.
- Ta i hallonmassan i en kastrull och koka upp. Ta ner maizenablandningen och låt koka några minuter innan du tar av kastrullen från värmen
- Fyllning: Sätt igång ugnen igen, om du stängt av den. 200 grader varmluft.
- Smält chokladen försiktigt i micron
- Vispa samman färskost, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl fluffigt i en bunke – ca 4-5 minuter. Ta ner gräddfilen och vispa ytterligare i 1-2 minuter.
- Ta fram en slickepott och blanda ner 1 ägg i taget samt äggulan och blanda runt noga till en jämn smet. Blanda sist i den smälta chokladen.
- ”Montering:” Häll ungefär halva fyllningen i formen med botten, klicka sen ut 1/3 av hallonkrämen här och där och fortsätt sen hälla över resten av fyllningen. Lägg på resterande av hallonkrämen i klickar uppe på och marmorera sedan med baksidan av en slickepott.
- Gräddning: Stoppa in cheesecaken i ugnen på 200 grader och sänk värmen direkt till 120 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 45-50 minuter. Stäng av ugnen, lufta några sekunder och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 50 minuter. Ta ut och låt svalna ute innan du ställer in den i kylen minst 6 timmar, gärna över natten, så att den blir riktigt krämig.