Nu är jag så sugen på baka nytt… nytt för mig och jag har googlat runt och inspirerats av lite olika recept och beslutat mig för att bl.a. baka mjuk-sega choklad kakor (=cookies) med med chokladpellets och använder då följande ingredienser:
- 160 g smör
- 1 ägg
- 90 g socker
- 75 g brun farin
- 1 tsk vaniljsocker
- 4 msk kakao
- 230 g vetemjöl
- 1/2 tsk bikarbonat
- Flingsalt
- 100 g chokladpellets/knappar
- 50 g hackad mandel (kan bytas ut till valfria nötter eller valfria torkade bär eller mer choklad)
Instruktioner.
- Sätt i gång ugnen på 150-175 grader (det lägre gradtalet om du har varmluft)
- Smält smöret.
- Blanda bikarbonat, kakao och mjöl i en skål.
- Vispa snabbt ihop ägg, vaniljsocker, brun farin och socker i en annan skål.
- Häll i smöret i äggblandningen och vispa ihop det till en jämn smet.
- Tillsätt mjölblandning och flingsalt och rör nu bara om med en träslev eller slickepott tills allt har blandats, det ska bli som en fudgeboll.
- Hacka mandel eller de nötter du vill ha i om du valt att ha i nötter.
- Bland i chokladknapparna och nötterna eller frukten i degen
- Rulla degen till lika stora bollar och platta ut dem lite på bakplåtspappersklädda plåtar. Jag gjorde 1 plåt med 20 grams bollar:
och resterande blev till ca: 12 grams bollar:
- Grädda i ca: 6-8 minuter.
- Låt svalna någon minut på plåten innan de flyttas till ett galler.
De ska vara knapriga kanter och mjukt och segt i mitten.