Klassiker ska väl få bestå – det finns ju någon anledning till att en kaka blivet en klassiker… men nu är jag sugen på prova att ändra om lite… och resultatet:
Magiskt!
Jag använde följande ingredienser till självaste basen: kakan:
- 6 st ägg
- 500 g socker
- 300 g kallt vatten
- 360 g vetemjöl
- 30 g bakpulver
- 6 g vaniljsocker
- 4 st saftiga äpplen
Och följande ingredienser använde jag till glasyren:
- 70 g (4 st) äggulor
- 400 g smör
- 290 g socker
- 100 g ljus sirap
- 12 g vaniljsocker
- 2 krm vaniljpulver
- 1 krm salt
- 2 msk pressad citron
Ingredienser, garnering:
- ca: 50 g kokosflingor
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 150-175 grader (det lägre gradtalet om du använder varmluftsugn).
- Vispa ägg och socker i hushållsmaskin tills det har blivit luftigt (ca: 10-20 min). Det ska bli så fluffigt att du får tydliga spår i smeten.
- Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker & pulveri en egen skål & mät upp vattnet
- Blanda ner mjölblandningen och vattnet växelvis i äggsmeten med en slickepott eller trägaffel. Blanda med kraftiga tag (inte snabbt) till en jämn smet.
- Skala äpplena och skär i skivor & blanda ner dem i smeten.
- Smöra en långpanna & häll i smeten och ställ in i ugnen i ca: 18-25 minuter.
- Använd en provsticka för att se om kakan är klar – stickan ska vara torr och ingen smet ska fastna på stickan.
- Medan kakan är i ugnen kan du börja med glasyren: genom att smälta smöret tills det blir lite brynt. Ta av kastrullen från värmen
- Och tillsätt först ljus sirap, socker, vaniljsocker och citron och rör om.
- Ta sen i äggulorna och ställ tillbaka kastrullen på den varma plattan.
- Låt koka medan du hela tiden rör om tills du får en fin konsistens då stänger du av värmen och tar bort kastrullen från värmen.
- Nu kan du antingen vänta med att hälla glasyren över kakan tills den svalnat eller så kan du hälla glasyren över kakan när både glasyren och kakan fortfarande är lite ljummen – då kommer glasyren ner lite i kakan och blir saftigare – men kanske inte lika snygg…som om du skulle vänta tills kakan kallnat helt.
- Garnera hela kakan med kokosflingor
och skär sedan kakan i lagom stora rutor när både kaka & glasyr svalnat helt.
- Njut!
[…] dessa falska potatisbakelse blev det även en storfavorit i repris: Silviakakan de lux. Du hittar mitt recept om du klickar på namnet ”Silviakakan de […]
GillaGilla