Ja, det var då himla mycket senapsfrön jag köpte – så nu provar jag göra lite olika smakvarianter på senap.
Här med norrländska blåbär, där jag använt mig av följande ingredienser:
- ca: 100 g gult senapsfrö
- ca: 50 g brunt senapsfrö
- 150 g vatten
- 1,5 dl koncentrerad hemgjord blåbärsdricka
- 4 msk senapspulver
- 2 msk socker
- 2 msk honung
- 2 tsk aromat
- 4 msk vitvinsvinäger
- 1 dl solrosolja eller annan neutral olja
Och så här gjorde jag:
- Mal senapsfröna i kaffekvarn. Jag använder denna:
från Netonnet och den fungerar perfekt.
- Lägg ner de malda senapsfröna i en matberedare med kniven monterad tillsammans med alla andra ingredienser utom oljan. Kör maskinen någon minut.
- Mät upp oljan och stråla ner i senapsblandningen medan maskin kör.
- Kör maskinen någon minut så allt blandats till en jämn smet. Färgen blir inte senapsgul som ni ser – det har med blåbären att göra. Om man önskar kanske man kan tillsätta färggelé, eller så håller ni den naturlig som jag.
- Tappa upp senapen på burkar.
- Låt senapen mogna ett par dagar innan du njuter av den
Det blev fyra (4) burkar a’ 200 ml av denna sats – och det blir en kostnad på totalt 88 kr och då har jag räknat med 10% i svinn. Med andra ord kostar denna senap att göra 22kr/burk.
Enligt kalkylen nedan:
Ingredienser | Kvantitet | Enhet | Pris/enhet | Kostnad |
gula senapsfrön | 0,100 | kg | 250,00 | 25,00 |
svarta senapsfrön | 0,050 | kg | 250,00 | 12,50 |
senapspulver | 0,050 | kg | 319,00 | 15,95 |
vit vinsäger | 0,060 | l | 126,00 | 7,56 |
blåbärssaft | 0,150 | l | 80,00 | 12,00 |
aromat | 0,009 | kg | 173,00 | 1,56 |
socker | 0,030 | kg | 9,00 | 0,27 |
honung | 0,040 | kg | 80,00 | 3,20 |
burk med lock | 4,000 | st | 0,50 | 2,00 |
0,00 | ||||
0,00 | ||||
Svinn i % | 10,00% | 8,00 kr | ||
Total kostnad | 88,04 |