Sy grytlappar

Vad göra av bomullstygbitarna som blir över efter kjolarna jag sytt, syr och ska sy?

Inte ännu ett lapptäcke i alla fall – det blir grytlappar. Dessa kan man ju inte får för många av. Och de coola grytlapparna man köper nu ute i handeln räddar en inte från att bränna fingrarna. Även om de är snygga så är de inte funktionella. 😏

När man ska sy egna grytlappar är det viktigt att man använder  värmeisolerade inlägg.

Dessa värmeisolerade inlägg finns att köpa på symaskinsbutiker och olika tygaffärer som Ohlssons tyger. Jag köpte via nätet på Husqvarna tygers webbshop: http://www.husqvarnatyger.se/vadd-och-mellanlagg/vadd-utan-klister/thermolam.html  där var den billigast med frakten inräknad. Vilket jag tyckte var viktigt då jag tänkte sy många. 😉

Så här syr jag grytlappar

Du behöver:

 • Tygbit, ca 18×38, 20×42 cm, eller så stor du önskar.
 • Kantband, ca: 86-100 cm – beroende på hur stor lapp du gör och hur stor upphängnings-ögla du önskar.
 • värmeskydd, dubbelvikt vadd eller liknande 1 cm mindre än vad grytlappen ska bli exempelvis: 17×34, 19×38 cm.  Tänk på att ta ordentligt med vadd så värmen inte går igenom. Vadden måste också vara värmetålig så den inte smälter.

Instruktioner:

 1. Klipp ut en rektangel av det tyg du valt att använda, exempelvis 18×38 eller 20×42 cm, eller vilket mått du nu valt.
 2. Vik ihop till en fyrkant och runda 3 hörn så blir det lättare med kantbandet sen. Använd t.ex.  ett glas som mall. I hörnet som inte behöver rundas ska kantbandsöglan hamna och det är alltså uppåt. Så om du använder ett mönstrat tyg som kan bli upp och ner – tänk på detta när du klipper till rundningen av hörnen.
 3. Klipp till värmeskyddet/vadden på samma sätt men 1 cm mindre och lägg det hopvikt på ena avigsidan. Lägg sedan värmeskyddet i mitten, nåla och sy ihop detta med t.ex, sicksack runt om hela grytlappen, så alla lager är fast i varandra.
 4. Nåla fast kantbandet, börja i hörnet där upphängnings-öglan ska sitta & fortsätt sen nåla fast bandet runt hela pannlappen. När du kommer fram, där du började gör du en ögla av bandet – så stor du själv önskar och som bandet räcker till:Sy fast kantbandet med raksöm eller någon fin dekorsöm Och voilà! 


Under helgen har det blivit några grytlappar. Tygerna jag hittills använt är tygrester från Anette Phillips design, Ohlssons tyger och sånt som låg i min tyghylla.

Och har du inga bomullstygbitar över så kolla in dina påslakan, gardiner eller annat eller ta en tripp till Ohlssons tyger, de har lapptäcks-stuvar för 350 kr/kg och lite tyg till grytlappar kostar inte mycket. Man behöver inte heller köpa hela stuvbiten på Ohlssons, bara man lämnar 1 meter så är du lugnt 😀

Instruktionerna och inspirationen till pannlapparna är från tv-programmet Hemmafixarna med Karin och Carro – med handskrivna instruktioner som en bekant tecknade ner för X antal år sedan. 

Ett filmklipp finns på Youtube på:

https://www.youtube.com/watch?v=MCzoqFtt3As&feature=emb_logo&ab_channel=CarroochKarinHemmafixarna

Annons

4 kommentarer

 1. Texten är EXAKT samma som i Viivillas beskrivning ”sy en grytlapp” och du anger inte källan. Detta kallas faktiskt för plagiat och kan anmälas.

  Gilla

 2. Hej! Jag har precis sytt grytlappar med dubbelt lager termolam i. De funkade dock inte så bra! Min man som testade dem först brände sig när han tog ut en sak ur ugnen. Hur funkade dina? Det såg ut som du bara använde ett lager dessutom?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.