Till min julpåse/julkorg med senap tänker jag mig att små smaksatta delikatesskorpor skulle vara något och en egengjord marmelad kanske? Kanske av blåbär – för det är vad jag har kvar i frysen efter höstens smarriga bärplock i skogen. Ja, vi får se, här börjar jag i alla fall med skorporna som jag behöver göra 5 satser av. Här nedan följer receptet på en (1) sats som har följande ingredienser:
- 75 g isterfett (knappt 190 g)
- 320 g vetemjöl (800 g)
- 100 g mandelmjöl (250 g)
- 90 g socker (225 g)
- 10 g bakpulver (25 g)
- 0,25 tsk bikarbonat (0,63 tsk)
- 0,25 tsk salt (0,75 tsk)
- Smaksättning: 2 tsk vaniljsocker (5 tsk) , 2 tsk koriander (5 tsk), 5-8 droppar bittermandel olja (15-20 droppar), rivet skal av 1 apelsin (2,5 st) (eller 1 kork apelsinarom (2,5 kork)
- 70 g sirap (175 g)
- 1 ägg (3 små el. 2 stora ägg)
- 200 g mjölk, fil eller grädde (500 g)
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 200-225 grader (det lägre gradtalet vid varmluftsugn).
- Blanda de torra ingredienserna i en skål.
- Tärna fettet (ister)
- Lägg ner de torra ingredienserna samt sirap och allsmaksättning med det tärnade smöret i matberedare med kniven monterad och låt maskin hacka samman detta till en smulig massa
- Tillsätt ägg och vätska och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Forma till en rulle och dela den i 30 lika stora bitar. Rulla varje bit till en boll och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda bollarna mitt i ugnen i 10-12 minuter tills de fått fin färg.
- Låt skorporna svalna något innan du klyver dem mitt itu med en gaffel.
- Sänk ugnsvärmen till 100-125 grader (det lägre vid varmluft)
- Lägg tillbaka skorporna på plåten, rosta och torka dem i ca: 2 timmar.
Detta var fantastiskt roligt och baka – så nu spånar jag på en annan smakvariant… kanske lakrits, pistage eller med chokladribs i? Jag får fundera till nästa helg. Nu ska här sys lite på alla mina Gosisar medan frönen ligger i blöt till mitt nästa bak: utsökta fröknäcke. Recept och instruktioner för dem kommer i nästa inlägg, så välkommen tillbaka!