Igårkväll, satte jag i gång en stor & kladdig skorpdeg på ingredienser jag hade hemma. Under natten har de nu torkat färdigt. Och det var följande ingredienser som jag hade hemma:
- 100 g pistagenötter
- 100 g hasselnötter
- 100 g mandel
- 200 g mörk choklad
- 100 g mjukt smör
- 125 g rumsvarmt isterfett
- 1 400 g vetemjöl
- 120 g mandelmjöl
- 270 g strösocker
- 30 g bakpulver
- 0,75 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 160 g ljus sirap
- 50 g mörk sirap
- 3 ägg
- 600 g standard mjölk
Instruktioner:
- Hacka nötter och choklad grovt i en mixer
- Vispa smör, isterfett & socker ca: 5 minuter i maskin
- Blanda samman vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en egen bunke
- Byt till vingen i din köksmaskin (eller degkroken) och lägg ner det torra med fett & sockerblandningen och låt maskinen börja knåda samman detta till en smulig deg
- Blanda ner äggen och sirapen + mjölken och låt nu maskinen blanda samman detta till en kladdig deg
- Dela upp degen i två skålar som du täcker med plast och låter vila i frysen ca: 20-30 minuter.
- Sätt ugnen på 200-225 grader (det lägre gradtalet om du använder varmluft)
- Ta fram ena skålen och börja rulla bollar på 30 gram som du lägger på plåtar med bakplåtspapper
- Grädda varje plåt i ca 11 minuter, tills bollarna fått fin färg.
- Ta fram nästa bunke ur frysen och upprepa punkt 8-9 tills all kladdig deg blivit 30 grams bollar som gräddats
- Sänk värmen på ugnen till 100-125 grader (det lägre gradtalet om du använder varmluft)
- Låt bollarna svalna innan du delar dem mitt-i-tu med en gaffel
- Sätt in alla plåtar med de delade skorporna i ugnen i ca: 2 timmar.
- Stäng av ugnen MEN ta inte ut skorporna -> låt skorporna torka färdigt på eftervärmen – helst över natten
- Ät en skorpa eller två till frukost och packa sen skorporna i fina påsar eller burkar
Och ett gäng av dessa kommer oxå med i julpåsarna jag håller på göra ordning.