Så underbart när man kan baka godis som påminner om originalet – men som blir såå mycket bättre.
En av mina studenter bakade Bountys förra veckan – och de som hann smaka tyckte de var godare än dem som man köper.
Nu är det min tur att baka dessa så här efter jobbet men jag formar dem till bollar tror jag men annars följer jag receptet punkt till pricka och likaså instruktionerna – och det är sååå lätt.
Följande ingredienser behövs:
- 100 g Smör
- 200 g kokosflingor
- 240 g Florsocker
- 2 tsk Vaniljsocker
- 100 g Grädde
Garnering
- 300 g choklad, mjölk eller mörk
- Riven kokos
Instruktioner:
- Smält smöret
- Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke och låt vila i kylen ett tag
- Rulla massan till valfri form, ex fingertjocka längder, ca 4 cm eller runda bollar eller kanske formen av hästskor… jag rullar bollar på ca: 12 gram styck och fick då 50 små bollar
- Ställ in bollarna/längderna eller vad du nu format i kyl eller frys medan du tar tag i att förbereda garneringen
- Smält chokladen till garneringen över vattenbad (dvs. koka upp vatten i en kastrull, ta av den från värmen och ställ en skål med den hackade chokladen över kastrullen och låt ångan från det varma vatten smälta chokladen medan du rör runt. Ta bort skålen från det varma vattnet när chokladen mäter en temperatur på: 48-50 grader om du använder mörk choklad, 45 grader om du använder mjölkchoklad.
- Ta över skålen med chokladen och lägg den över en kastrull eller skål med kallt vatten och rör runt tills chokladen sänkt sin temperatur till: 27 grader. Ställ tillbaka kastrullen med det varma vatten på spisplattan och låt koka upp medan du tar ner temperaturen på chokladen. När vattnet kokar tar du av den från spisplattan och lägger ett lock på tills det är dags för nästa steg:
- Värm åter upp chokladen över vattenbad tills den når en temperatur på 29-30 grader för mjölkchoklad men upp till 31-32 grader för mörk choklad
- Doppa kokosbitarna/bollarna i chokladen och strö över kokos.
- Förvara godbitarna i kylen i en burk med lock.
För den som vill vara nyttig och undvika socker & fett finns det recept på dessa med dadlar och kokosmjölk istället för smör & socker. Jag såg att Leila – en av Kökets kockar/bagare hade ett sånt recept- Du hittar det bl.a. på: https://www.koket.se/bountys-pa-dadlar-och-mork-choklad