När man, som jag, är inne på små bakverk och händerna har på automatik skapat bollar så blev det i kväll efter jobbet en till variant av bollar/chokladbollar – denna med Dulce de leche (som smakar kola) och lite annat som här följer med ingredienslistan:
- 300 g havregryn (6 dl)
- 50 g kakao (1,2 dl)
- 200 g rumsvarmt smör
- 200 g dulce de leche
- 1 dl starkt kaffe
Garnering:
- 400 g mörk choklad
- Flingsalt
Instruktioner:
- Ta fram matberedaren och montera kniven.
- Lägg ner havregryn och kakao i skålen och låt maskin köra detta tills det är en mjöl
- Tärna smöret och lägg detta med dulce de leche och kaffe ihop med havregrynssmulet
- Kör maskinen tills allt blivet en jämn kladdig deg
- Täck degen med plast och låt vila i kylen 15-30 minuter
- Rulla bollar på ca: 15 gram/styck av hela degen och låt dem stelna i kylen 1-2 timmar
- Smält ungefär hälften av choklad över vattenbad till chokladen har en temperatur på ca: 48-50 grader. Ta bort från värmen och häll över i en sval rostfribunke tillsammans med den resterande chokladen.
- Rör runt med en palett eller slev tills all choklad är smält och har en temperatur på ca: 27-28 grader.
- Värm återigen upp chokladen över vattenbad till temperaturen på chokladen är ca: 31-32 grader
- Doppa varje boll i choklad och lägg på plåt eller bricka med bakplåtspapper
- Strö över havssalt och låt stelna i kylen
Njut!
och skynda packa några bollar i en ask så har du en liten present att ge till din chef, granne eller någon annan du glömt visa uppskattning.