Egentligen är det inte glass i sin rätta mening utan Semifreddo – men äter du denna direkt uttagen ur frysen är det godaste glassen. Ingen glassmaskin utan bara en massa vispande.
Följande ingredienser använde jag:
- 4 ägg (eller 135 g äggvita + 70 g äggula på flaska)
- 120 +15 g strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 msk kakao
- 400 g vispgrädde
- Nutella
Instruktioner:
- Knäck äggen och separera gulor och vitor i varsin skål.
- Ta ner äggulor, den större mängden strösocker (120 g) och vaniljsocker i en skål vispa ihop detta tills det får en ljusgul färg
- Vispa äggvitorna med 15 g strösocker till ett hårt skum i hushållsassistent.
- Vispa grädden med kakaon så den blir fluffig i en tredje skål.
- Rör försiktigt ner den fluffiga grädden och äggviteskummet i äggulesmeten. Rör till en jämn smet.
- Värm nutellan försiktigt i mikron
- Varva glassmeten och nutellan i portionsformar (eller i avlång bakform klädd med plasfolie) Jag la glassfluffet i en spritspåse
och nutella i en annan och varvade ner dem i portionsförpackningar på 250 ml
och fick då 12 glassar
- Täck varje portionsform med plast eller lock (använder du bakform täck den med plastfolie)
- Ta fram tålamodet och vänta minst 3-4 timmar innan du börjar smaska