Choklad, jordgubb, vanilj & banan-moussetårta

När jag liks är på gång med en moussetårta, som jag kommer lägga ut i bloggen nästa vecka,  gör jag en till. Jag har nämligen en kollega på jobbet som nu ska gå i pension – så jag tycker det vore lite småtrevligt om det fanns en tårta på jobbet då.

Jag gör den på en browniebotten – samma som i förra inlägget Moussetårta på Ahlgrens bilar. Närmast botten blir det en jordgubbscurd, och därefter en glasskräms-mousse följt av bananmousse och hela tårta ringlar jag sen en chokladtryffel på tillsammans med färska jordgubbar och skivad banan.

I den ordningen gör jag delarna:

  1. Browniebotten (se Moussetårta på Ahlgrens bilar)
  2. Bananmousse (se nedan)
  3. Jordgubbscurd (se nedan)
  4. Glasskrämsmousse (se nedan)
  5. Chokladganache

Ingredienser, bananmousse:

  • 100 g skumbananer
  • 300 g vispgrädde
  • 1-2 korkar banan-arom

Instruktioner bananmousse:

  1. Klipp skumbananerna i mindre bitar
  2. Ta ner grädde och godisbitarna i en kastrull och värm på svag till medel-värme under omrörning tills skumbananerna smält (Det får inte börja koka)
  3. Ta av från värmen rör ner smak-arom: banan
  4. Låt svalna i kyl minst 6 timmar eller 1-3 timmar i frys
  5. Vispa upp till en kräm/ett fluff

Ingredienser, jordgubbscurd:

  • 300 g frysta jordgubbar
  • 1 lime (skal & saft)
  • 1/2 citron (skal & saft)
  • 225 g strösocker
  • 3 ägg
  • 50 g äggula
  • 75 g smör, rumsvarmt

Instruktioner, jordgubbscurd:

  1. Tina upp jordgubbarna. Mixa dem till puré.
  2. Tvätta limen och zesta skalet fint och pressa ur saften.
  3. Tvätta citronen och zesta skalet fint och pressa ut saften.
  4. Häll jordgubbspurén i en kastrull, och blanda ner de zestade skalet från lime & citron + saften från de båda. Tillsätt socker och smör i klickar och blanda samman.
  5. Värm försiktigt upp smeten.
  6. Vispa upp ägg & äggula och sila ner i kastrullen. Rör med en slev tills allt smält samman.
  7. Låt smeten sjuda under omrörning tills den tjocknar, ca 20-30 min.
  8. Låt svalna

Ingredienser, glasskrämsmousse:

  • 5 msk marsánpulver
  • 200 g mjölk
  • 150 g vispgrädde
  • 1 nypa salt

Instruktioner:

  • Vispa ned marsánpulvret i mjölken och låt den stå i kylen i ca: 10 min tills den tjocknat.
  • Vispa grädden.
  • Blanda samman den vispade grädden med marsankrämen
  • Tillsätt en nypa salt. Smaka av tills du är nöjd.

Ingredienser, chokladganache:

  • 150 g mörk choklad
  • 150 g vispgrädde

Instruktioner, chokladganache:

  1. Hacka chokladen i mindre bitar
  2. Värm grädden i en kastrull & tillsätt chokladen och rör om tills chokladen smält och det är en slät ganache.
  3. Låt den svalna och häll över tårtan.

Instruktioner montering hela tårtan:

  1. Lossa botten från formen och rengör den
  2. Fäst bakplåtspapper i botten av formen
  3. Lägg i botten och fäst tårtplast runt om formen
  4. Bred ut jordcubbscurden och ställ hela formen i frysen tills curden stelnat img_1341img_1342
  5. Ta ut tårtan ur frysen och häll i glasskrämen och låt stelna i frys img_1344img_1345-1
  6. Häll ett tunt lager chokladganache över tårtan och jämna till lagret innan den åker in i frysen för att stelna
  7. Upprepa steg 5 med bananmoussen, dvs. häll i formen på den stelnade glasskrämen och låt allt vila i frysen
  8. Ta bort formen från tårtan. Ställ tårtan på en uppochned vänd skål eller djuptallrik och spackla hela tårtan med chokladganache och ställ tillbaka tårtan åter igen en stund i frysen
  9. Dekorera tårtan med färska jordgubbar & skivade bananer just innan servering
  10. Ringla eventuellt över lite chokladganache över frukterna om det finns kvar
  11. Servera och njut, eller inte….

Tyvärr hann jag inte fota tårtan innan mina kollegor hann påbörja den… och då, efter de varit på min tårta… höll den inte riktigt ihop, men smarrig blev den och smakerna passade ypperligt till de vuxna

img_1357

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.