När jag liks är på gång med en moussetårta, som jag kommer lägga ut i bloggen nästa vecka, gör jag en till. Jag har nämligen en kollega på jobbet som nu ska gå i pension – så jag tycker det vore lite småtrevligt om det fanns en tårta på jobbet då.
Jag gör den på en browniebotten – samma som i förra inlägget Moussetårta på Ahlgrens bilar. Närmast botten blir det en jordgubbscurd, och därefter en glasskräms-mousse följt av bananmousse och hela tårta ringlar jag sen en chokladtryffel på tillsammans med färska jordgubbar och skivad banan.
I den ordningen gör jag delarna:
- Browniebotten (se Moussetårta på Ahlgrens bilar)
- Bananmousse (se nedan)
- Jordgubbscurd (se nedan)
- Glasskrämsmousse (se nedan)
- Chokladganache
Ingredienser, bananmousse:
- 100 g skumbananer
- 300 g vispgrädde
- 1-2 korkar banan-arom
Instruktioner bananmousse:
- Klipp skumbananerna i mindre bitar
- Ta ner grädde och godisbitarna i en kastrull och värm på svag till medel-värme under omrörning tills skumbananerna smält (Det får inte börja koka)
- Ta av från värmen rör ner smak-arom: banan
- Låt svalna i kyl minst 6 timmar eller 1-3 timmar i frys
- Vispa upp till en kräm/ett fluff
Ingredienser, jordgubbscurd:
- 300 g frysta jordgubbar
- 1 lime (skal & saft)
- 1/2 citron (skal & saft)
- 225 g strösocker
- 3 ägg
- 50 g äggula
- 75 g smör, rumsvarmt
Instruktioner, jordgubbscurd:
- Tina upp jordgubbarna. Mixa dem till puré.
- Tvätta limen och zesta skalet fint och pressa ur saften.
- Tvätta citronen och zesta skalet fint och pressa ut saften.
- Häll jordgubbspurén i en kastrull, och blanda ner de zestade skalet från lime & citron + saften från de båda. Tillsätt socker och smör i klickar och blanda samman.
- Värm försiktigt upp smeten.
- Vispa upp ägg & äggula och sila ner i kastrullen. Rör med en slev tills allt smält samman.
- Låt smeten sjuda under omrörning tills den tjocknar, ca 20-30 min.
- Låt svalna
Ingredienser, glasskrämsmousse:
- 5 msk marsánpulver
- 200 g mjölk
- 150 g vispgrädde
- 1 nypa salt
Instruktioner:
- Vispa ned marsánpulvret i mjölken och låt den stå i kylen i ca: 10 min tills den tjocknat.
- Vispa grädden.
- Blanda samman den vispade grädden med marsankrämen
- Tillsätt en nypa salt. Smaka av tills du är nöjd.
Ingredienser, chokladganache:
- 150 g mörk choklad
- 150 g vispgrädde
Instruktioner, chokladganache:
- Hacka chokladen i mindre bitar
- Värm grädden i en kastrull & tillsätt chokladen och rör om tills chokladen smält och det är en slät ganache.
- Låt den svalna och häll över tårtan.
Instruktioner montering hela tårtan:
- Lossa botten från formen och rengör den
- Fäst bakplåtspapper i botten av formen
- Lägg i botten och fäst tårtplast runt om formen
- Bred ut jordcubbscurden och ställ hela formen i frysen tills curden stelnat
- Ta ut tårtan ur frysen och häll i glasskrämen och låt stelna i frys
- Häll ett tunt lager chokladganache över tårtan och jämna till lagret innan den åker in i frysen för att stelna
- Upprepa steg 5 med bananmoussen, dvs. häll i formen på den stelnade glasskrämen och låt allt vila i frysen
- Ta bort formen från tårtan. Ställ tårtan på en uppochned vänd skål eller djuptallrik och spackla hela tårtan med chokladganache
och ställ tillbaka tårtan åter igen en stund i frysen
- Dekorera tårtan med färska jordgubbar & skivade bananer just innan servering
- Ringla eventuellt över lite chokladganache över frukterna om det finns kvar
- Servera och njut, eller inte….
Tyvärr hann jag inte fota tårtan innan mina kollegor hann påbörja den… och då, efter de varit på min tårta… höll den inte riktigt ihop, men smarrig blev den och smakerna passade ypperligt till de vuxna