Snart är det jul igen och även lucia och saffransbullar & lussekatter. Det är ju så trist bara att lussekatterna så fort blir torra, så jag experimenterar lite med mitt ursprungsrecept på fördeg och tillsätter yoghurt. Observera att jag använder ingredienser som är rumsvarma – jäst, mjölk, yoghurt & smör har fått stått framme i rumstemperatur minst 2 timmar.
Det här är den bästa saffransdeg jag gjort och den passar både till lussekatter och fyllda saffransbullar. Jag fyller mina saffransbullar med en smarrig & krämig mandelmassafyllning som jag blandat i en del färskost i
Ingredienser, fördeg:
- 500 g mjölk
- 250 g vaniljyoghurt
- 50 g jäst
- 1 ägg
- 1 g saffran som fått dra i 3 msk vit konjak under 1 vecka
- 500 g vetemjöl (gärna special eller Manitoba etc)
- —
- 280 g ljus sirap
- 1 tsk salt
- 560 g vetemjöl (gärna special eller Manitoba etc)
- 200 g smör
Pensling: & garnering:
- 1 ägg
- 2-3 msk vatten
- 2 tsk salt
Ev. fyllning:
- Se längre ner
Instruktioner:
- Blanda samman mjölk, yoghurt, ägg, jäst & saffran och rör om eller vispa till jästen lösts upp i vätskorna
- Ta i mjölet och blanda/vispa samman till en lös och homogen smet.
- Täck med plastfolie & låt jäsa i 30-90 min
det ska börja bubbla i fördegen innan det är dags för nästa steg
- Tärna smöret.
- Blanda ner sirapen i fördegen.
- Blanda samman mjöl & salt och ta ner det i fördegen.
- Knåda till en deg som släpper bunkens kanter – detta kan ta 5-15 min i maskin, beroende på hur hårt man knådar. Ta absolut inte i mer mjöl. Knåda istället längre och intensivare.
- Ta i smöret i omgångar medan degen fortsätter att knådas
- Knåda i maskin minst 10-15 min till en fin, glansig & klistrig & elastisk deg, som precis släpper bunkens kanter. Ta inte i mer mjöl!!!
- Ta över degen i en stor plastbalja & låt degen jäsa under plastfolie ca: 60 min
- Forma till önskade bullar/bröd på rikt mjölat bakbord. Man behöver en heldel mjöl – men knåda inte in mjölet i degen. Låt mjölet bara vara på degens yta OCH kom ihåg att borsta/sopa bort allt mjöl från bullarna/lussekatterna innan de läggs på plåt med bakplåtspapper. * Se nedan för min fyllning med mandelmassa & färskost
- Låt jäsa på plåt med bakduk över sig ca: 30 min
- Pensla med uppvispat ägg blandat med vatten & salt.
- Garnerna med russin, mandel eller pärlsocker. Eller garnera med alla tre eller två av dem.
- Grädda i ca: 190-225 grader (det lägre gradtalet vid varmluft) i ca: 8-12 min
Ingredienser, fyllning (räcker att fylla 2/3 av degen ovan):
- 250 g mandelmassa
- 25 g strösocker
- 9 g vaniljsocker,
- 120 g smör, rumstempererat
- 200 g färskost (Philadelphia)
Instruktioner:
- Använd rumsvarma ingredienser.
- Hacka ihop alla ingredienser i matberedaren med kniven monterad
- Byt till visp och vispa det hela fluffigt
- Bred på fyllning på utkavlad deg
- Forma till önskade bullar
- Jäs & grädda enligt ovan
Så har man bakat och lämnat en massa städning…
Men nybakade lussekatter & saffransbullar står på bordet och doftar ljuvligt!