Dags för julgodis, först ut är saffranskola med rostad kokos

Efter en känslomässigt turbulent slut på arbetsveckan, känns det återhämtande med julmusik i min vrå och lite jul-godis-kok. Det får mig att förtränga att det känns som min arbetsbörda kommer stiga framöver, om jag vill vara med på nästa års löneförhandlingar, vill säga. Jag som försökt och tränat hårt på att sluta hjälpa alla och kunna säga nej. Ska nu backa tillbaka till att finnas tillgänglig med min kompetens för alla. Ja, det blir säkert kul!  😉

Tur det kom en helg som inte är inbokad med några som helst måsten.

Först ut i godiskoket blir en saffranskola med rostad kokos.

Ingredienser:

  • 300 g grädde
  • 50 g smör
  • 270 g strösocker (3 dl)
  • 210 g ljus sirap (1,5 dl)
  • 50 g kokosflingor (1,5 dl)
  • 2 msk saffransarom (=1 flaska från Dr.Oetker) eller 1 gram torkad saffran (2 pkt)

aromasaffran-webbpng

Instruktioner:

  1. Blanda samman grädde, smör, socker & sirap i en tjockbottnad kastrull
  2. Koka under omrörning, då & då, till kolasmeten mäter 125-130°C på ytan (inte längst ner i botten)
  3. Rosta under tiden kokosflingorna i het stekpanna, utan fett, tills de är gulbruna i färgen
  4. Ta av kolasmeten från värmen när temperaturen är uppnådd
  5. Blanda i saffran och kokosflingorna
  6. Häll upp i knäckformar eller i en bakplåtspappersklädd form.

ccbcd75d-9838-4f7d-8fe6-c5c74ce3f3e0-37874-0000120e8a06ce0d_file.jpg

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.